PRONAĐENA 64 LEŠA ZAŠTIĆENIH VRSTA: Pomor ptica na obalnom pojasu Tamiša kod ribnjaka Sutjeska

LJ. P.

14. 02. 2022. u 16:25

DRUŠTVO za zaštitu i proučavanje ptica Srbije (DZPPS) su, tragom informacija koje su dobili od građana, u nedelju, 13. februara, na prostoru oko 800 metara obalnog pojasa Tamiša kod ribnjaka Sutjeska pronašli 64 leša divljih ptica.

ПРОНАЂЕНА 64 ЛЕША ЗАШТИЋЕНИХ ВРСТА: Помор птица на обалном појасу Тамиша код рибњака Сутјеска

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije

U plavnim šumama vrbe i topole, kao i zasadu klonske topole, kako su saopštili danas, prponađena su 34 leša strogo zaštićenog mišara, 21 leš strogo zaštićene bele čaplje, sedam leševa lovostajem zaštićene sive čaplje, i dva leša lovostajem zaštićenog velikog vranca.

- Prema tragovima ljudskog kretanja, ostacima municije kao što su patrone za sačmaricu i povredama koje su vidljive na pticama osnovano se sumnja da su ubijene – kaže Milan Ružić, izvršni direktor DZPPS. - Napominjemo da se na području na kome su pronađeni leševi i ostaci leševa ptica nalazi i gnezdo belorepana, gnezdo mišara, par crnih žuna, sve strogo zaštićene vrste.

U DZPPS još navode i da se na suprotnoj obali Tamiša nalazilo noćilište velikih vranaca koji su verovatno posećivali i obližnje ribnjake, pa je to mogao da bude razlog za odmazdu nad pticama.

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije zahteva hitnu reakciju pokrajinske inspekcije za zaštitu životne sredine, policije i tužilaštva koji treba da izvrše pregled terena, sakupe leševe i ostatke leševa ptica i dostave ih nadležnoj veterinarskoj instituciji radi utvrđivanja uzroka uginuća. Kako je ubijanje strogo zaštićenih vrsta i zaštićenih divljih ptica krivično delo, očekuje se hitno pokretanje istrage i pronalazak odgovornih za ovaj nezapamćen pomor.

- Ubijanjem ovako velikog broja ptica načinjena je ogromna ekološka šteta biodiverzitetu Srbije i celog mregiona – kaže Slobodan Knežević, iz DZPPS. - Ptice koje su kod Sutjeske usmrćene tokom zimskih meseci bile su na zimovanju u Srbiji, a mogle su da dođu iz raznih evropskih država. Republika Srbija se kroz potpisivanje nekoliko međunarodnih sporazuma obavezala na zaštitu ptica, posebno selica, pa ovakvi slučajevi predstavljaju i kršenje međunarodnog prava.

Naneta je, pojašnjava Knežević, i neprocenjiva šteta poljoprivredi, jer su mišari poznati kao prirodni saborci protiv prenamnožavanja glodara na našim oranicama.

- Bez njih će se miševi i voluharice premnožiti, a naši paori će biti pronuđeni da kupuju i koriste nove količine otrova na njivama, istovremeno ugrožavajući bezbednost hrane, voda, ljudi i divljih životinja – objašnjava Knežević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

KONAČNO JE ROĐENO VIŠE BEBA U SRBIJI: Broj novorođenčadi od januara do juna ove godine povećan 521 u odnosu na isti period lane