MASNI KAMEN KRIJE MISTERIJE: LJubitelji prirode obišli neistraženu pećinu kod paraćinskog sela Zabrega

Z. RAŠIĆ

14. 02. 2022. u 07:00

KANjON reke Crnice kod paraćinskog sela Zabrega, osim neviđene lepote skriva i mnoge tajne, a jednu od njih prošlog vikenda obišli su planinari iz nekoliko gradova Srbije.

МАСНИ КАМЕН КРИЈЕ МИСТЕРИЈЕ: Љубитељи природе обишли неистражену пећину код параћинског села Забрега

Foto UG "Petrus"

U organizaciji Društva za negovanje tradicije "Petrus", 40 zaljubljenika u prirodu iz Paraćina, Ćuprije, Jagodine, Despotovca i Zaječara učestvovalo je u akciji pod nazivom "Uspon - pećina Masni kamen". Svi su prešli planinarsku stazu dugu oko šest kilometara čija je glavna atrakcija bila pećina za koju zna samo lokalno stanovništvo. Divili su se i lepoti ostataka manastira Namasija i crkava posvećenih Svetoj Nedelji i Svetom Đorđu. Pogled sa vidikovca Kamen đuline bio je takođe impresivan.

- Do pećine Masni kamen leti ne idemo zbog bujne vegetacije, a nije postavljeno uže za prilaz. Sem toga, leti tamo ima mnogo zmija poskoka kojima je to prirodno stanište. To je razlog što smo obilazak pećine organizovali sada. Svi učesnici ovog pohoda uspešno su savladali stazu i ušli smo u pećinu - sumira utiske jedan od organizatora, Vladan Vučković iz udruženja "Petrus".

Objašnjava da se pećina, duboka oko 40 metara, zove Masni kamen zbog glatkoće stene koja izgleda kao da je "isečena nožem". Ulaz u pećinu je na nadmorskoj visini od 550 metara, a njen vrh je na 600 metara. Po legendi, ova pećina je bila isposnica Sinaita koji su došli u ovaj kraj Srbije u 14. i 15. veku.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024