SVE JE VIŠE FIZIČKOG KAŽNJAVANJA NAJMLAĐIH: Najavljeno donošenje Zakona o pravima deteta i uvođenje Ombudsmana za najmlađe

V. C. S.

11. 02. 2022. u 13:20

U SRBIJI je u planu donošenje Zakona o pravima deteta i uvođenje zasebne institucije Zaštitnika prava deteta, najavila je specijalna savetnica premijerke Srbije za Agendu 2030, Slavica Đukić Dejanović na tribini "Ne okreći glavu, pomozi, prijavi - vršnjačko nasilje i zloupotreba društvenih mreža".

СВЕ ЈЕ ВИШЕ ФИЗИЧКОГ КАЖЊАВАЊА  НАЈМЛАЂИХ: Најављено доношење Закона о правима детета и увођење Омбудсмана за најмлађе

Foto Shutterstock

Ona je iznela podatke Republičkog zavoda za statistiku koji pokazuju da je udeo dece do 14 godina koji su doživeli fizičko kažnjavanje u periodu od 2014. do 2019. godine porastao sa 43 na 45 odsto, odnosno sa 65,9 na 67,3 u romskim naseljima.

- Sve je ovo deo zalaganja da se unaprede mehanizmi za sprečavanje i suzbijanje nasilja nad decom i naša država je posvećena ovom cilju - kazala je Slavica Đukić Dejanović i dodala da je prevencija nasilja jedini pravi i dugoročni lek.

Poslednji dostupni podaci Republičkog zavoda za statistiku pokazuju da je u 2020. godini broj podnetih krivičnih prijava zbog nasilja u porodici bio 5.932, podignuto je 2.729 optužnica i osuđeno 2.337 ljudi. Najviše slučajeva nasilja zabeleženo je nad ženama, ali nije mali broj ni onih počinjenih nad decom.

Podaci Republičkog zavoda za socijalnu zaštitu za istu godinu pokazuju da je 6,7 odsto dece korisnika usluga centara (njih 187.645) bilo na meti zlostavljanja i zanemarivanja i još 3,2 odsto sa neadekvatnim roditeljskim staranjem. 

Foto: Printskrin

Većina doživela vršnjačko nasilje

PREMA podacima Unicefa od pre dve godine, oko 65 odsto učenika i učenica bar jednom je doživelo nasilje, a 22 odsto je prijavilo učestalo vršnjačko nasilje. Oko 70 odsto dečaka i 68 odsto devojčica od šestog do osmog razreda doživelo je i rodno zasnovano nasilje u školi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!