SLOŽNO KREĆU U OBNOVU: Dan posle požara u manastiru Svete Trojice na Belim Vodama kod LJubovije

V. MITRIĆ

04. 02. 2022. u 09:37

BRATSTVO Manastira svete Trojice, na Belim Vodama, kod Ljubovije, meštani obližnjih sela kao i svi oni koji su godinama pomagali uređenje ove svetinje, još su u neverici posle požara koji je u sredu uveče progutao jednu od zgrada konaka.

СЛОЖНО КРЕЋУ У ОБНОВУ: Дан после пожара у манастиру Свете Тројице на Белим Водама код Љубовије

Foto: Prinstkrin

Oni koji su se u četvrtak okupili u manastirskoj porti pokušavali su da raščiste oko zgarišta, pričali su šta je mogao da bude uzrok požara, ali su i pored svega bili srećni što niko nije stradao. Svi su složni u nameri da što pre obnove ono što je plamen odneo...

- Goreo je, gotovo puna tri sata, kao lila uoči Petrovdana. Toliko je vremena trebalo da vatrena stihija bude stavljena pod kontrolu. Šteta je ogromna i u materijalnom i u duhovnom pogledu, jer je svaka cigla sa mnogo ljubavi ugrađivana u ovu, danas jednu od najposećenijih svetinja u celoj Srpskoj pravoslavnoj crkvi, a ne samo u našoj eparhiji - rekao je prota Mirko Vilotić, sekretar Eparhije šabačke.

On je podsetio i da je Manastir Svete Trojice na Belim Vodama, zadužbina Karađorđa Ristanovića, Azbukovčanina koji živi u Irigu, a koji je svoje imanje ustupio za gradnju crkve i manastirskog kompleksa.

- Obuzela me je velika tuga, kada su do mene stigli snimci i fotografije kako gori deo moje zadužbine - kaže Karađorđe Ristanović. - Poručujem svima da dignu glavu, da se složimo i udružimo i da sa još većom ljubavlju, uradimo konak kakav je bio.

Vatra je, oko 18 časova, zahvatila gornji deo zdanja, sa leve strane od crkve. Otac Serafim, iguman bogomolje, sa bratijom je uzalud pokušavao da zaustavi vatru koja se brzo širila. Put od ljubovijske "džade" do svetinje, krivudav i uzan, bio je prepreka vatrogascima da pre stignu, a kada su došli dali su sve od sebe da obuzdaju vatru, a potom da požar lokalizuju.

NISU SAMI

OTAC Serafim i bratija manastira neće sami podneti teret obnove spaljenog konaka. Brzo ćemo početi planiranje njegove obnove. Ovakva svetinja, koja je omiljena i veoma posećena, zaslužuje najveću pažnju i sabrani smo u ljubavi i slozi, da konak obnovimo iz temelja - kažu u Eparhiji šabačkoj.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave