TRAŽE OSUDU ZLOČINA U NDH: Rezolucija o ustaškom genocidu treba da se nađe pred Skupštinom Srbije

D. B. M.

24. 01. 2022. u 19:18

OD Vlade Srbije još jednom je zatraženo da se usvoji predlog "Rezolucije o ustaškom zločinu Nezavisne Države Hrvatske (NDH) nad Srbima, Jevrejima i Romima 1941-1945". Organizacioni odbor Apela za usvajanje predloga Rezolucije, na konferenciji za novinare, zatražio je i zakazivanje sednice Skupštine Srbije na kojoj bi ona mogla da bude usvojena.

ТРАЖЕ ОСУДУ ЗЛОЧИНА У НДХ: Резолуција о усташком геноциду треба да се нађе пред Скупштином Србије

Foto "Vikipedija"

Inicijator predloga je Smilja Tišma, najstariji poslanik Skupštine Srbije i preživelo dete logoraš iz Jasenovca.

- Donošenje "Rezolucije o ustaškom genocidu u NDH" je prioritetno pitanje - rekla je Tišma.

- Na to čekamo punih 80 godina. Sada je došlo do "ćutanja administracije" i "blokade glasanja u parlamentu". Pokretanje međunarodnog priznanja Rezolucije bilo bi gromobran koji bi u organima UN onemogućio novu "Oluju", ovoga puta na Kosovu i Metohiji, sprečavajući realizaciju vojnog pakta Zagreb-Priština.

Foto M. Anđela

Poslanica Tišma je pročitala pismo koje je uputila Jensu Stoltenbergu, generalnom sekretaru NATO-a, u kome, između ostalog, od njega zahteva da poništi "neprihvatljiv vojni pakt između Zagreba i Prištine".

Jasenovački logoraš Gojko Rončević Mraović pročitao je zahtev predsednici Vlade Ani Brnabić da aktivira Član 48 Zakona o Narodnoj skupštini sa unapred utvrđenom tačkom dnevnog reda, a to je usvajanje predloga Rezolucije, kao i žalbu predsedniku Aleksandru Vučiću na ćutanje administracije i resora koji nisu dostavili Skupštini mišljenje. Mraović je najavio skup podrške Organizacionog odbora Smilji Tišmi sutra ispred Vlade Srbije.

NEDOVOLjNO GLASOVA

PREDLOG Rezolucije bio je krajem decembra 2021. godine pred poslanicima Skupštine Srbije. Tada je 30 poslanika glasalo za njegovo usvajanje, a 113 poslanika nije glasalo, zbog čega Rezolucija nije usvojena. Glasova protiv nije bilo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

RED SUNCA, PA RED KIŠE: Evo kakvo nas vreme očekuje danas