JEDAN SIMPTOM KORONE SE VRATIO: Dr Jovanović otkriva - koliko od 17 000 zaraženih ima deltu, a koliko omikron

Novosti onlajn

21. 01. 2022. u 09:25

FLURONA je stigla u Srbiju. Direktorka Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" Verica Jovanović je u emisiji "Četvrtkom u 9" navela da je u Srbiji registrovan prvi slučaj flurone, odnosno istovremeno prisustvo virusa gripa i korona virusa kod jedne osobe.

ЈЕДАН СИМПТОМ КОРОНЕ СЕ ВРАТИО: Др Јовановић открива - колико од 17 000 заражених има делту, а колико омикрон

Foto AP

Kako je napomenula, možemo očekivati još ovakvih slučajeva, jer je trenutna situacija prilično nepovoljna - sezona je gripa, a nova mutacija korone - omikron bukvalno je eksplodirala u svetu.

Prema poslednjem preseku, u Srbiji je više od 17.000 novozaraženih u jednom danu, a domaći stručnjaci upozoravaju da pik ovog talasa tek sledi. Iako je uočeno da nova mutacija izaziva blažu kliničku sliku nego prethodna, razlog za brigu stvara i to što je delta još uvek prisutna i preti.

Dr Snežana Jovanović navela je da sada u Srbiji dominira omikron soj.

- Prema podacima Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, u decembru je dominirao delta soj, a nakon Nove godine je bilo 80 procenata delte, 20 procenata omikrona, a sredinom januara 2022. se obrnula situacija - 80 procenata je omikron, a 20 procenata delta - navodi Jovanovićeva za RTS.

Ističe da ne treba zaboraviti da i u ovom periodu nema samo omikrona nego i delte koja, kako kaže, daje ponekad i teže kliničke slike.

- U laboratoriji početkom decembra bilo je 8 do 10 procenata pozitivnih od ukupno urađenih uzoraka. Negde 6-7. januara procenat pozitivnosti se povećao na 42 do 43 procenta i poslednja tri dana od 50 do 54 procenta od ukupnog broja obrađenih uzoraka su pozitivni PCR testom - navodi Snežana Jovanović.

Govoreći o infektivnosti virusa, objašnjava da najveću količinu virusa osoba ima prvog do drugog dana pre pojave simptoma i do drugog-trećeg dana od pojave simptoma kod omikrona. Kod delte je to bilo dva do tri dana pre pojave simptoma i sedam do deset dana od pojave simptoma.

Svetski stručnjaci su ukazali i na to koji se simptomi javljaju u prvih 48 sati od infekcije omikronom, a primećeno je i da se "vratio" jedan simptom koji je bio tipičan za alfa, odnosno originalnu varijantu korone, a to je konjuktivitis.

BONUS VIDEO:

NAŠI HEROJI: Intervju sa doktorkom iz kovid ambulante

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)