JEDAN SIMPTOM KORONE SE VRATIO: Dr Jovanović otkriva - koliko od 17 000 zaraženih ima deltu, a koliko omikron

Novosti onlajn

21. 01. 2022. u 09:25

FLURONA je stigla u Srbiju. Direktorka Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" Verica Jovanović je u emisiji "Četvrtkom u 9" navela da je u Srbiji registrovan prvi slučaj flurone, odnosno istovremeno prisustvo virusa gripa i korona virusa kod jedne osobe.

ЈЕДАН СИМПТОМ КОРОНЕ СЕ ВРАТИО: Др Јовановић открива - колико од 17 000 заражених има делту, а колико омикрон

Foto AP

Kako je napomenula, možemo očekivati još ovakvih slučajeva, jer je trenutna situacija prilično nepovoljna - sezona je gripa, a nova mutacija korone - omikron bukvalno je eksplodirala u svetu.

Prema poslednjem preseku, u Srbiji je više od 17.000 novozaraženih u jednom danu, a domaći stručnjaci upozoravaju da pik ovog talasa tek sledi. Iako je uočeno da nova mutacija izaziva blažu kliničku sliku nego prethodna, razlog za brigu stvara i to što je delta još uvek prisutna i preti.

Dr Snežana Jovanović navela je da sada u Srbiji dominira omikron soj.

- Prema podacima Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, u decembru je dominirao delta soj, a nakon Nove godine je bilo 80 procenata delte, 20 procenata omikrona, a sredinom januara 2022. se obrnula situacija - 80 procenata je omikron, a 20 procenata delta - navodi Jovanovićeva za RTS.

Ističe da ne treba zaboraviti da i u ovom periodu nema samo omikrona nego i delte koja, kako kaže, daje ponekad i teže kliničke slike.

- U laboratoriji početkom decembra bilo je 8 do 10 procenata pozitivnih od ukupno urađenih uzoraka. Negde 6-7. januara procenat pozitivnosti se povećao na 42 do 43 procenta i poslednja tri dana od 50 do 54 procenta od ukupnog broja obrađenih uzoraka su pozitivni PCR testom - navodi Snežana Jovanović.

Govoreći o infektivnosti virusa, objašnjava da najveću količinu virusa osoba ima prvog do drugog dana pre pojave simptoma i do drugog-trećeg dana od pojave simptoma kod omikrona. Kod delte je to bilo dva do tri dana pre pojave simptoma i sedam do deset dana od pojave simptoma.

Svetski stručnjaci su ukazali i na to koji se simptomi javljaju u prvih 48 sati od infekcije omikronom, a primećeno je i da se "vratio" jedan simptom koji je bio tipičan za alfa, odnosno originalnu varijantu korone, a to je konjuktivitis.

BONUS VIDEO:

NAŠI HEROJI: Intervju sa doktorkom iz kovid ambulante

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

ANA BEKUTA NEUTEŠNA NA POMENU MILUTINU MRKONJIĆU: Tugu krije iza tamnih naočara, unuci se ne odvajaju od nje (FOTO/VIDEO)