UMRLA LEČEĆI DRUGE: Tužna sudbina doktorke Ane Čoporde potresla Srbiju

Milena Marković

19. 01. 2022. u 08:34

VEST je potresla Srbiju. Od korone je umrla doktorka Ana Čoporda, anesteziolog Kliničko-bolničkog centrg "Zvezdara" u Beogradu. Podlegla je koroni na svoj 41. rođendan.

УМРЛА ЛЕЧЕЋИ ДРУГЕ: Тужна судбина докторке Ане Чопорде потресла Србију

Dr Ana Čoporda, Foto KBC "Zvezdara"

Žena koja se, za života, upisala među podvižnike. Za života - za borbu za život. Na svet je, pre četiri godine, donela devojčicu, iz trećeg pokušaja vantelesne oplodnje, kada joj je život bio ugrožen. Bila je na aparatima za hemodijalizu. I tada je vest potresla Srbiju. Objavljeno je da je jedna žena svoj život podredila - novom. Životu svog deteta.

Curici je Ana darovali ime - Noe. Ime iz Biblije. Kao priča o potopu i barci koja spasava. Ime koje ostaje i postoji u čvrstom karakteru.

- Verovala sam da će mi stići ovaj dar i ovo blago - govorila je doktorka Ana Čoporda kolegama kada su joj stigli u prvu posetu. - Sada mi ništa nije teško. Čini mi se da bih mogla i da poletim.

Sa ćerkom za njenu prvu Novu godinu, Foto "Tviter"

Danas ručice malene Noe neće zagrliti mamu. Mama neće zagrliti Noe.

- Laku noć, dušo, majka te miluje večnom ljubavlju - tako su se, njih dve, poslednji put pozdravile. Ana je otišla na posao. I, nije se vratila. Korona ih je zauvek razdvojila.

- Žao mi je što niste upoznali Anu. Ana je bila anesteziolog. Ana je volela život. Ana je uvek bila vedra i nasmejana. Brza i pomalo šašava, onoliko koliko je potrebno da se ovaj naš posao obavlja sa lakoćom i sa što manje tenzije, jer nam je, i onako ne fali - objavio je na svom fejsbuk-profilu doktor Zlatko Bokun, hirurg i Anin kolega u KBC "Zvezdara".

- Anu znam otkad je ušla u bolnicu, na specijalizaciju. Bila je tek neku godinu mlađa od mene. Četrdesetak! Izvrstan lekar. Inteligentna. Sposobna. Posvećena.

Foto "Fejsbuk"

Dr Bokun podseća:

- U svojim tridesetim, Ana je obolela od bubrežne insuficijencije i dijalizirala se.

Ali, pored toga nastavila je da radi svoj posao. S tom dijagnozom, uprkos svim rizicima, rodila je prekrasnu ćerkicu, koju je obožavala. Godinama je čekala transplantaciju bubrega. Dočekala ju je i u toj borbi pobedila, sa celim nizom komplikacija. U takvim okolnostima ona je nastavila da radi i u vreme pandemije, iako je to bilo maksimalno rizično za osobu na imunosupresivima. Umrla je od kovida 19, lečeći druge. Zauvek nas je napustila. Sada je u nebeskom KBC u kome je više od 140 naših kolega, preminulih od kovida. Ana je moj heroj. Tihi plemeniti, nenametljivi junak koji pobeđuje s osmehom. Ana je jedan od najvećih boraca za koje sam u životu čuo. I moramo znati koji su pravi heroji i idoli.

Dr Zlatko Bokun, Foto M. Anđela

Na molbu "Novosti" da kaže još nešto, mimo objave koja je pokrenula Srbiju na divljenje i zahvalnost, dr Zlatko Bokun je odgovorio:

- Molim vas, ja sam potpuno nebitan u toj priči. Ideja je samo da napravim jedan ljudski omaž koleginici koja se i u najtežim okolnostima žrtvovala - za život. Za život u svakom smislu te reči.

Požrtvovana

OD doktorke Ane Čoporde, koja je prekjuče podlegla kovidu 19, oprostili su se i kolege iz KBC "Zvezdara". U saopštenju na sajtu ove ustanove rečeno je da je dr Ana bila veliki borac i požrtvovan kolega.

- Svi koji su imali privilegiju da sarađuju sa njom sećaće je se kao dobrog saradnika i čoveka koji je bio spreman da pomogne i pacijentima i kolegama. Sa zdravstvenim problemima koje je imala suočavala se hrabro i beskompromisno. Nenadoknadiv je gubitak za kolektiv KBC "Zvezdara", dr Ana nas je prerano napustila, ali je ostavila veliki trag u našem kolektivu, gde će je svi pamtiti po harizmi, želji za životom i predanom radu u našoj ustanovi.

Kliničko - bolnički centar "Zvezdara", Foto Ž. Knežević

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (2)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!