OD DANAS VAŽE NOVA PRAVILA: Sve što treba da znate o karantinu i testiranju na korona virus

Novosti online

17. 01. 2022. u 07:29

CENA PCR testa na lični zahtev je smanjena sa 9.000 na 6.000, dok je cena antigenskog testa smanjena sa 3.500 na 1.800 dinara.

ОД ДАНАС ВАЖЕ НОВА ПРАВИЛА: Све што треба да знате о карантину и тестирању на корона вирус

Foto Ž. Knežević

Nova pravila za samoizolaciju ljudi koji su imali kontakt sa zaraženima, kao i karantin za zaražene kovidom 19 najverovatnije će početi da važe od danas, najavili su članovi Kriznog štaba.

Naime, članovi Kriznog štaba prof. dr Sanja Radojević-Škodrić, direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, i epidemiolog prof. dr Branislav Tiodorović potvrdili su da će kućna izolacija za zaražene kovidom trajati deset umesto dosadašnjih 14 dana.

Međutim, ako neko želi ranije da je prekine može da uradi PCR test posle sedam dana i to o trošku države. Test mora biti negativan kako bi izolacija mogla da se prekine.

Prof. dr Sanja Radojević-Škodrić je istakla da će kućna izolacija posle izlaska iz bolnice, koja je do sada bila 14 dana, biti ukinuta.

- Kod pacijenata koji imaju razvijenu kliničku sliku dužina kućne izolacije zavisi od trajanja simptoma, pa se može desiti da u istoj mogu biti i 14 dana ako i dalje imaju simptome, a o čemu odlučuju lekari, koji i zatvaraju bolovanje i odlučuju o trajanju istog ako je reč o zaposlenom - rekao je prof. dr Branislav Tiodorović.

On je naveo i da Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" treba da napravi precizne smernice koje će uneti u Stručno-metodološko uputstvo (SMU), a koje Vlada Srbije treba da usvoji kako bi moglo da se primenjuje i to od sutra.

Takođe, na sednici Kriznog štaba u petak bilo je reči i o tretiranju kontakata zaraženih osoba, ali nikakva odluka nije doneta. Očekuje se da će "Batut" dati zvanično saopštenje.

Kako se pominje u medijima, trajanje karantina u kućnim uslovima za bliske kontakte biće sedam umesto dosadašnjih 10 dana. Karantin će najverovatnije moći da se prekine posle sedmog dana uz negativan rezultat PCR testa, a uzorak za PCR test može se uzeti najranije šestog dana od početka karantina i radi se o sopstvenom trošku.

Podsetimo, cena PCR testa na lični zahtev je smanjena sa 9.000 na 6.000, dok je cena antigenskog testa smanjena sa 3.500 na 1.800 dinara.

BONUS VIDEO: Kako je porodiljama obolelim od korona virusa?

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

VREMENSKA PROGNOZA ZA SUBOTU, 28. MAJ: Stiže velika promena vremena