PODGORICA ODGOVARA PATRIJARHU: Prepiska Vlade Crne Gore i SPC - nova faza pregovora o temeljnom ugovoru

R. Dr.

13. 01. 2022. u 09:23

PISMOM koje je iz Patrijaršije u Beogradu upućeno Vladi Crne Gore povodom nacrta Temeljnog ugovora između crnogorske države i Srpske pravoslavne crkve, počela je nova faza pregovora o sadržaju ovog akta.

ПОДГОРИЦА ОДГОВАРА ПАТРИЈАРХУ: Преписка Владе Црне Горе и СПЦ - нова фаза преговора о темељном уговору

Foto Vlada CG

Uprkos načelnoj dobroj volji obeju strana i saglasju o značaju ovog sporazuma, upućeni u složene regionalne crkvene odnose kažu da njegovo potpisivanje, ipak, nije pitanje dana.

Patrijaršija SPC nije se oglašavala o sadržaju akta koji je poslat u Podgoricu. Iz Vlade Crne Gore, međutim, potvrđen je prijem pisma patrijarha Porfirija, koje bi trebalo da bude novi korak ka usaglašavanju ovog akta. Stav SPC sa Porfirijevim potpisom poslat je 4. januara, a Krivokapićev kabinet najavio je da će patrijarhu odgovoriti sledeće nedelje. Ni Patrijaršija, niti Vlada Crne Gore, međutim, nisu saopštile sadržaj pisma koje je iz Beograda doputovalo u Podgoricu.

Premijer Crne Gore ponavlja da je spreman da ovaj sporazum potpiše "sutra", ali odgovornost prebacuje na teren Patrijaršije:

- To zavisi isključivo od Svetog sinoda SPC - kazao je Krivokapić.

Patrijarh Porfirije tokom božićnih dana saopštio je svoj stav o sporazumu sa Crnom Gorom, uz napomenu da je optimista:

- Nema nikakve sumnje da ćemo, čim se političke prilike u Crnoj Gori srede, pristupiti zajedničkom razmatranju svih dosadašnjih opcija koje su nam iz Podgorice dostavljane.

Ako bude svrsishodno, neće nam biti teško da krenemo i od sasvim belog papira. Sve ćemo učiniti na dobro naroda, države i crkve.

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije potvrdio je da dve strane - Vlada i SPC - pregovaraju o budućem sporazumu, ali ni on nije precizirao ni okvirni rok do kada bi ovaj posao mogao da bude završen.

Za odugovlačenje dogovora sa SPC mnogi u Crnoj Gori krive premijera Krivokapića, koji navodno namerava da Temeljni ugovor sa crkvom iskoristi za promociju svoje buduće stranke. NJemu se zamera i da je odbio da potpiše potpuno usaglašenu verziju sporazuma, maja prošle godine. NJegova vlada, uz to, insistirala je da se izbaci proslavljanje Savindana, Svetog Petra Cetinjskog i Svetog Vasilija Ostroškog, a poseban odjek imalo je saznanje crnogorskih medija da je usaglašenu verziju Temeljnog ugovora dorađivao pravni tim vicepremijera Dritana Abazovića. 

PATRIJARH SE DOBRO OSEĆA

ZDRAVSTVENO stanje patrijarha Porfirija je dobro - potvrđeno je "Novostima" u Srpskoj patrijaršiji.

- NJegova svetost ima lake simptome i iako je u kućnoj izolaciji, obavlja sve svoje obaveze. Radi, na vezi je sa saradnicima i dobro se oseća - kažu u SPC.

Foto Tanjug

Poglavar SPC testiran je u utorak na kovid, posle čega je dobio pozitivan rezultat. Kako je saopšteno iz SPC, odmah mu je određena terapija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

ŽRTVE ZA BOROVIĆA IZMIŠLJENE: Nakon optužnice za raketiranje izbeglica na Petrovačkoj cesti i kod Svodne 1995, oglasio se jedan optuženi