U PASJANU SE ZA SAMO ŠEST GODINA RODILO 980 BEBA: U porodilištu jednog srpskog sela kod Gnjilana na svet dolazi sve više dece

D. ZEČEVIĆ

05. 01. 2022. u 12:00

IZ godine u godinu u našem porodilištu sve je više novorođenčadi i natalitet je u porastu, što je prava retkost ako se ima u vidu da, nažalost, opada gotovo u svim opštinama naše zemlje. Od 2015. godine kada je otvoreno, u našem porodilištu u Pasjanu na svet je došlo 980 beba, a to znači isto toliko budućih đaka. Za šest godina rodilo nam se dece za celu jednu novu školu. Ali, ono što je u našem slučaju nesvakidašnje, jeste da je, za razliku od porodilišta koja su širom Srbije u gradovima, naše, uveren sam, jedino koje je smešteno u seoskoj sredini.

У ПАСЈАНУ СЕ ЗА САМО ШЕСТ ГОДИНА РОДИЛО 980 БЕБА: У породилишту једног српског села код Гњилана на свет долази све више деце

Dr Zoran Perić / Foto D. Zečević

Ovako, s ponosom dr Zoran Perić, direktor Zdravstvenog centra Gnjilane sa sedištem u srpskom selu Pasjanu u Kosovskom Pomoravlju, govori o osobenostima ove zdravstvene ustanove. Kazao nam je i da su protekle godine tu rođene 163 bebe. Godinu ranije, 2020, rođen je 141 mališan.

- Na porast nataliteta uticali su mnogobrojni faktori - objašnjava dr Perić. - Osim finansijske potpore naše države Srbije preko programa za povećanje nataliteta, važno je i što buduće mame znaju da je naša ustanova opremljena najsavremenijom opremom kao i da ima vrlo profesionalan i obrazovan kadar. Mi, ovde radimo porođaje carskim rezom kao i najkomplikovanije ginekološke operacije, zbog čega nam osim iz Kosovskog Pomoravlja, porodilje dolaze i iz drugih kosmetskih sredina ali i iz centralne Srbije.

Nedaleko od Zdravstvenog centra i porodilišta u Pasjanu, u domu doktorovog imenjaka i prezimenjaka Zorana Perića i njegove supruge Biljane, raste sedmoro dece: Jovana (13), Mihajlo (12), Milica (10), Lazar (8), šestogodišnji Lena i Luka i Danica (4). Najstarija Jovana učenica je sedmog razreda, a najmlađa Danica ide u predškolsko.

- Odrastao sam kao jedinac i uvek sam želeo da imam mnogo dece. Srećom da je i supruga na isti način razmišljala, pa nam je Bog podario njih sedmoro - priča Zoran (55) dok nas dočekuje ispred prizemne male kuće koju im je 2010. godine sagradila međunarodna humanitarna organizacija IOM.

I dok iz hodnika ulazimo u prostoriju koja im je i dnevna i spavaća soba jer jedino u njoj imaju grejanje, pogled nam odmah leti na mališane koji sede na jednom od dva kreveta zadirkujući jedno drugo. Njihova razdraganost i smeh razgalili su nam dušu.

- Verujem da dece nikada nije mnogo i da su ona najveće bogatstvo. Samo nam je žao što nismo u prilici da im obezbedimo bolje uslove života, jer u kući imamo samo dve prostorije, nemamo dovoljno kreveta, stvari... - kaže Zoran.

Doktorovi prezimenjaci sa svojim potomcima / Foto D. Zečević

Ali, bez obzira na više nego skromne uslove života, kaže da su supruga i on srećni što su im deca dobra.

- Znamo za onu izreku da kuća nije tesna ako čeljad nisu besna, iako nama zaista nedostaje prostora. Najvažnije je da su nam deca živa i zdrava i da su dobri učenici, što su skromni i što vode računa jedno o drugom. Tako će postati i pošteni i čestiti ljudi koji cene osnovne ljudske vrednosti, a sve drugo može da se stekne - iskren je otac ovo sedmoro predivne dece, koji je osim zbog nedostajućeg prostora zabrinut i zbog toga što je čitava kuća pod vlagom zbog nekih podzemnih cevi.

Njegova supruga Biljana dodaje da jedino imaju dovoljno garderobe koju im za decu donose komšije. Od Zoranovog minimalca na ime nekadašnjeg rada u hotelu "Kristal" u Gnjilanu i socijalne pomoći teško sastave kraj sa krajem.

- Čim primimo novac odemo u Gnjilane koje je udaljeno pet-šest kilometara i nakupujemo namirnice, pa dokle traju. Srećom deca nisu zahtevna ali nam mnogo toga nedostaje - ispričala nam je Biljana.

A, mališani kao i sva druga deca, na pitanje šta im najviše neodstaje, sležu ramenima. Čak i na naše insistiranje da nam kažu, kratko dogovaraju da nemaju nekih posebnih želja, osim desetogodišnje Milice koja stidljivo ističe da bi volela da ima svoju sobu...

OSLONAC ZA 30.000 SRBA

NAŠE porodilište u Pasjanu, otvorio je, 2015. godine, sadašnji predsednik, a tada premijer Srbije Aleksandar Vučić. Sada naš Zdravstveni centar broji 342 radnika, a samo protekle godine primljeno ih je 97 na neodređeno vreme. Od njih je 20 lekara. Važno je reći i da se za ovu zdravstvenu ustanovu vezuje više od 30.000 Srba iz Kosovskog Pomoravlja - ispričao nam je dr Zoran Perić.

OTVORENO INTERNO I DEČJE ODELjENjE

Doktor Perić naglašava i da su u ovdašnjem Zdravstvenom centru otvorena još dva odeljenja, interno i dečje, koja su vrlo važna potpora porodilištu. Osim toga, kako kaže, imaju razvijenu i transfuziološku službu, kao i službu laboratorijske dijagnostike...

- Veoma je značajno što posedujemo vrhunsku opremu i što imamo fantastične uslove za porodilje i bebe, budući da nam je prva značajna zdravstvena ustanova u Vranju, udaljena oko 60 kilometara. Zato se trudimo da ne postoji ni minimalan rizik prilikom porođaja ni po trudnice ni po bebe - pojašnjava prvi čovek Zdravstvenog centra Gnjilane sa sedištem u Pasjanu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VEČERAS DRUGO IZVLAČENJE: Dva stana u Beogradu u svakom kolu nagradne igre Uzmi račun i pobedi 2024