MISTERIOZNIH SAT VREMENA U "ŠPANSKOJ KUĆI": Šta je Matej Periš radio ovde, još se sklapaju kockice (FOTO)

E. H.

05. 01. 2022. u 08:30

PET dana od nestanka Splićanina Mateja Periša (27) još se sklapaju kockice šta se dešavalo nekoliko sati po njegovom naglom izlasku iz kluba "Gotik" u Beton hali, gde je bio sa drugovima u noći između 30. i 31. decembra.

МИСТЕРИОЗНИХ САТ ВРЕМЕНА У ШПАНСКОЈ КУЋИ: Шта је Матеј Периш радио овде, још се склапају коцкице (ФОТО)

"Španska kuća" ispod Brankovog mosta / Foto Nikola Skenderija

Nekoliko sigurnosnih kamera, sa video-nadzora na nekoliko objekata, zabeležilo je njegovo kretanje, kao i boravak od skoro sat vremena u napuštenom zdanju poznatom kao "Španska kuća" u Ulici braće Krsmanović u Savamali, ali i silazak u reku, sa stepeništa nedaleko od restorana "Savanova", pola kilometra dalje.

Zbog čega je mladić gotovo sumanuto jurio beogradskim ulicama, u ranu zoru tog poslednjeg dana decembra, niko ne može da shvati, pa ni njegovi najrođeniji. Bežao je kao da ga neko goni, uzalud pokušavajući da uđe i u taksi vozilo u Karađorđevoj ulici.

Posle toga, kamere sa obližnjeg ugostiteljskog objekta zabeležile su njegov beg kroz Travničku ulicu, pa potom skretanje u Braće Krsmanović i ulazak u "Špansku kuću". Sat kasnije usnimljen je i kako izlazi iz ovog ruiniranog zdanja i kreće se ka Promenadi i Beogradu na vodi.

- Kamera je zabeležila i da silazi stepenicama ka reci, u blizini "Savanove" - navodi izvor "Novosti".

- Ipak, zasada, nema snimaka na kojima se on vidi posle tog vremena. Iz tog razloga je i angažovana Rečna policija, kao i ronioci Žandarmerije. U ceo slučaj se uključila i Uprava kriminalističke policije Beograda, koja iznova proverava izjave mladićevih drugova.

I ovih nekoliko momaka je kritične noći pilo i prema našim saznanjima nisu mogli precizno da se sete kako je Matej bio obučen. Tvrdili su da je imao na sebi crne patike sa belim đonom, a na snimcima, koji su izašli u javnost, vidi se mladić sa čisto belim patikama. Nenad Periš, mladićev otac, potvrdio je da je na snimcima njegov sin. Ipak, i njega je zbunilo Matejevo ponašanje koje su zabeležile sigurnosne kamere.

- Moj sin je povučen, sportista... Ne znam kako je došlo do onoga da je izvan sebe, što se vidi na nadzornim kamerama - izjavio je u utorak medijima Nenad Periš.

- Vidi se da je pokušao da komunicira, da je zaustavio tog taksistu i s njim kratko razgovarao. Šta mu je bilo u tom trenutku i kuda je krenuo, ne znam. Verujte mi, uopšte mi je teško o tome da govorim.

"Španska kuća" ispod Brankovog mosta / Foto Nikola Skenderija

Pripadnici ronilačke jedinice Žandarmerije u utorak su na nekoliko lokacija zaranjali u Savu tražeći nestalog Splićanina. Oko 11 časova, oni su detaljno pretražili reku ispod Starog železničkog mosta, kod restorana "Savanova". Pre toga, pregledali su i deo reke kod kluba "Gotik" u kojem je Matej bio sa prijateljima u noći kad je nestao.

Potragu su nastavile i njihove kolege iz rečne policije. Oni su čamcem, u više navrata, proveravali sredinu reke, jer se sumnja da, ako je Matej ušao u vodu, postoji mogućnost da ga je Sava odvukla na sredinu.

Potragu dodatno otežava i činjenica da je Sava ovih dana poprilično brza i hladna, što otežava posao roniocima. Takođe, na površini vode pluta mnogo otpalog granja, plastičnih flaša i drugog otpada, a vidljivost u reci je minimalna.

Inače, kod restorana "Savanova", kao i ispred kilometar udaljenog kluba "Gotik", nalaze se stepenice kojima se može spustiti do reke. Neke od njih obezbeđene su ogradom, ali ima ih više koje su u potpunosti dostupne građanima koji žele da siđu sa šetališta dole.

TAKSISTE TRAGAJU ZA KOLEGOM

- Snimak smo pregledali više od 10 puta ne bismo li uspeli da vidimo broj registracije na vozilu ili šta piše na taksi tabli, međutim, snimak je veoma loš i ne uspevamo da vidimo ništa što bi nam pomoglo - rekao je u utorak Aleksandar Bjelić, predsednik Saveza auto-taksi udruženja Srbije, komentarišući snimak na kome se vidi kako mladić, za koga se veruje da je nestali Matej Periš, pokušava da uđe u taksi u Karađorđevoj ulici.

- Mi ćemo i dalje pokušavati da uradimo sve što je u našoj moći. Ako saznamo ko je kolega sa snimka naravno da ćemo o tome obavestiti nadležne.

Ronioci, Rečna policija i Žandarmerija u potrazi za Splićaninom / Foto N. Skenderija

PERTLA

KAKO "Novosti" saznaju, u utorak je u žardinjeri na Savskoj promenadi pronađena pertla. Prema našim informacijama, nije poznato sa čije je patike i da li ima veze sa nestalim Perišem.

Mediji su u utorak izvestili da je u žardinjeri pronađen pikavac, a nedaleko odatle i patika nestalog Splićanina.

LEŽIM SA SINOVLjEVOM JAKNOM

- Ne spavam od kada se ovo dogodilo. Ležim s Matejevom jaknom u zagrljaju, jer tako osećam njegove mirise i to mi daje snagu. Ovo ne bih poželeo nikome, ni najvećem neprijatelju - rekao je Nenad Periš, koji je i u utorak bio na Promenadi i pratio potragu za sinom. On i dalje veruje da je Mateja živ, ali strepnja ga ne napušta. Na pitanje da li su Matejevi prijatelji mogli brže-bolje da reaguju posle njegovog nestanka, Nenad je odgovorio: - U te momke i njihove namere nikada nisam posumnjao, jer to su najbolji Matejevi prijatelji. Video sam tu decu po dolasku u Beograd utučenu, plakali su ispred mene i sa mnom. Postupili su iskreno i kako su mislili da je najbolje, a u njihove najbolje namere nikada nisam ni posumnjao - rekao je Periš i istakao da je zadovoljan angažmanom i profesionalnim pristupom policije.

- Verujem MUP Srbije, oni su profesionalci, snažno su se angažovali i znam da će doći do rešenja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)