NEĆE RADITI NI KAD JE HITNO: Više od 6.000 beogradskih advokata sutra stupa u štrajk, u sudovima nema ročišta

V. C. S.

23. 12. 2021. u 09:11

ŠTRAJK više od 6.000 beogradskih advokata, koji počinje sutra, podrazumevaće potpunu obustavu rada i prvi put branioci neće raditi ni hitne ni pritvorske predmete, potvrđeno je za "Novosti" u Advokatskoj komori Beograda. To znači da će za ove predmete biti pozivane njihove kolege iz Pančeva, Šapca i drugih najbližih komora.

НЕЋЕ РАДИТИ НИ КАД ЈЕ ХИТНО: Више од 6.000 београдских адвоката сутра ступа у штрајк, у судовима нема рочишта

Foto D. Milovanović

Dva su zahteva čije ispunjenje advokati traže, kako nam je potvrio predsednik AKB Momčilo Bulatović. Njih je izglasala većina od 662 prisutnih na Skupštini Komore, održanoj 21. decembra (od 1.080 prisutnih). Prvi se odnosi na stav Vrhovnog kasacionog suda u vezi sa obračunom troškova kredita, a drugi na izmene Zakona o parničnom postupku.

- Advokati ne mogu da traže povlačenje stava Vrhovne kasacije, ali tražimo da se nađe neki način kojim će se otkloniti pravna nesigurnost, bilo na nekoj novoj sednici Građanskog odeljenja VKS, bilo kroz leks specijalis. Iako je stav VKS obavezujući samo za taj sud, a ne i za niže sudove, znamo da se sudije u osnovnim i višim sudovima obično za njim povode - kaže Bulatović.

Što se tiče izmena ZPP, beogradski branioci zahtevaju da se prednacrt izmena povuče iz javne rasprave i formira nova radna grupa, koja će ispitati neophodnost izmena, jer u postojećoj nema legitimnih predstavnika Advokatske komore Beograda, već samo onih koje je samoinicijativno delegirala AK Srbije.

- Nadamo se skorim razgovorima i sa predstavnicima VKS i sa Ministarstvom pravde. Nije nam želja da isterujemo mak na konac, ali ne mogu se zakoni menjati svaki čas, bez valjanog razloga. Iako nisam bio u većini koja je izglasala štrajk, on obavezuje sve advokate i odlučeno je da ćemo stopirati rad do ispunjenja zahteva - kaže Bulatović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri