ISKORAK KA DRŽAVNOJ MATURI: Ružić u odboru obrazložio izmene Zakona

Lj.B.

20. 12. 2021. u 14:55

IZMENAMA i dopunama Zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju rešavaju se određena pitanja do pune primene projekta državne mature, koja je veliki iskorak na koji se čeka više od 10 godina, poručio je ministar Branko Ružić na sednici skupštinskog Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo.

ИСКОРАК КА ДРЖАВНОЈ МАТУРИ: Ружић у одбору образложио измене Закона

Ilustracija Foto Z. Jovanović

On je rekao da se tim izmenama i dopunama želi ostvariti i kontinuitet sa učenicima osnovnih škola čije je zdravstveno stanje teško i koji su u kućnoj izolaciji.

- Želimo da preciziramo nastavu na daljinu za njih - poručio je Ružić.

Ružić je rekao da predlog Zakona o inovacionoj delatnosti predviđa da se u inovacioni sistem uključi evropski istraživački pristup.

- Ova oblast uređena je sistemski zakonom iz 2005, potom smo 2012. i 2013. godine imali izmene koje nisu bile suštinske, a sada je plan da se inovacioni sistem usmeri prema projektima koji podstiču i privredni i društveni razvoj - naglasio je Ružić.

On je naveo i da se izmenama predlaže da redovni učenici koji pohađaju program internacionalne mature, pohađaju i deo programa za smer gimnazija ili obrazovni profil u svojstvu redovnog učenika.

- Tako se učeniku omogućava da stekne uporedo dva programa srednjeg obrazovanja, a regulisano je i pravo izlaska i ocenjivanja na državnu maturu - naveo je ministar.

Ocenio je i da se izmenama i dopunama Zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju rešavaju određena pitanja do pune primene projekta državne mature, na koju se čeka više od 10 godina.

- Sada je sazrela koordinacija sa visokoškolskim ustanovama i pripremimo našu infarstrukturu u sistemu kako bi sve funkcionisalo" - istakao je Ružić.

U oblasti predškolskog vaspitanja izmenama i dopunama se želelo omogućiti ostvarivanje programa na stranom jeziku, odnosno dvojezična nastava.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)