META NA ČELO 27 SRPKINJA: Sramotna objava direktora Memorijalnog centra Potočari u Srebrenici

S. MIŠLjENOVIĆ

15. 12. 2021. u 08:00

TAČNO pred obeležavanje 29 godina od ubistva 68 srpskih meštana sela Bjelovac kod Srebrenice, koje se desilo polovinom decembra 1992, direktor Memorijalnog centra "Potočari" Emir Suljagić, kako kažu sagovornici "Novosti", još jednom je pokazao da neizmerno mrzi sve što je srpsko.

МЕТА НА ЧЕЛО 27 СРПКИЊА: Срамотна објава директора Меморијалног центра Поточари у Сребреници

Srebrenica Srpsko groblje, Foto M. Kojić

On je na tviter-nalogu objavio spisak sa imenima 27 Srpkinja i predstavio ih kao "dobrovoljke", aludirajući da su pomagale navodnom "genocidu". Prema rečima naših sagovornika Suljagić je promašio temu jer su na spisku žene koje su bile sekretarice, čistačice, kuvarice, a objavom želi da ih optuži za genocid!

- Suljagić insinuacijama i lažnim tvrdnjama stavlja metu na čelo Srpkinjama koje su tokom rata kao čistačice, kuvarice i sekretarice bile u radnoj obavezi u VRS - kaže, za "Novosti", Branislav Kojić, predsednik Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Srebrenice.

- One su radile za vojsku jer su im kući deca bila gladna i jedina mogućnost da ih prehrane bila je da se zaposle. Na spisku je i moja majka! U ratu je izgubila muža.

Branislav Kojić, Foto Novosti

Bila je čistačica u pozadini. Nema veze sa ovim što Suljagić govori.

Kojić je rekao da Suljagić dobro zna da je na spisku i majka čijeg su sina Naser Orić i njegove horde mučili, živog spalili i ostavili u kolicima u fabričkom krugu.

- Jasno je Suljagiću da je na tom spisku većina žena koje su u ratu izgubile najmilije i da za njih niko nije odgovarao, pa na ovaj prostački način vređa rane porodica tih mučenika.

To govori o njegovom moralu i karakteru. Njime treba da se pozabave institucije i da ga kazne za zloupotrebu dokumentacije i javno iznošenje lažnih optužbi.

Upitao je Suljagića da li ga je sramota da se oglašava kada je poznato da je lagao čak i o smrti oca: predstavlja ga kao žrtvu iz jula 1995, a zna se da je mnogo pre stradao u Voljavici.

Milka Kovačić, Foto RTRS

Milka Kovačić (71), jedna od žena koje se nalaze na spisku koji je Suljagić objavio, kaže, za "Novosti", da je ponosna što je nosila uniformu Vojske RS, iako nije bila na borbenim linijama već u kasarni.

- Mogu da me prozivaju koliko hoće, pa i Suljagić, ali ja se ne stidim što sam nosila uniformu Vojske RS - govori u dahu Milka.

- Muslimani su mog muža Božidara, koji je bio učitelj u Srebrenici, ubili među prvim Srbima u gradu. I to u junu 1992. Zarobili su ga vojnici Nasera Orića i odveli u logor "Pilićarnik" u Potočarima. Tu je i ubijen, a njegovo telo nikada nisam našla. I posle njegovog nestanka prijavila sam se u VRS, ali nikoga nisam ubila. Ničije najmilije nisam uzela, a neka mi Suljagić kaže gde je zakopan moj Božidar. Hoću kosti da mu sahranim - kaže Milka.

Emir Suljagić, Foto Avaz

VREĐAO JASENOVAC

KOJIĆ kaže da je Suljagić govorio o Jasenovcu kao o "četničkoj izmišljotini" i da su "časni Bošnjaci iz Handžar divizije propustili šansu da reše četnike", te da im je to ostavljeno u amanet.

- Tako sada naše bake, majke i sestre pokušava predstaviti kao zločince i to se mora sankcionisati - kaže Kojić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

VODITELJKI SE STANJE NAGLO POGORŠALO I HITNO JE OPERISANA: Nažalost, tek kad je kasno shvatimo da je zdravlje najvažnije