"UBICA TENKOVA" NAORUŽAĆE "MILOŠA": Sistem "kornet", čija je isporuka Srbiji potvrđena u Sočiju, u samom je vrhu protivoklopnog naoružanja

R. Dr.

27. 11. 2021. u 10:00

"JEDAN hitac - jedan uništeni neprijateljski tenk" - fraza je kojom se najčešće opisuje snaga prenosnog protivoklopnog raketnog sistema "kornet", ruske proizvodnje. Isporuka ovih raketa potvrđena je posle susreta predsednika Rusije i Srbije Vladimira Putina i Aleksandra Vučića, a reč je o jednom od najvećih pojačanja taktičke moći Vojske Srbije poslednjih godina.

УБИЦА ТЕНКОВА НАОРУЖАЋЕ МИЛОША: Систем корнет, чија је испорука Србији потврђена у Сочију, у самом је врху противоклопног наоружања

Novosti

Sistem "kornet" smatra se samim vrhom svetske protivtenkovske i protivoklopne raketne tehnike, a primenu u Vojsci Srbije naći će u pešadijskim jedinicama. Ovim ubojitim sredstvom biće naoružano domaće borbeno oklopno vozilo "miloš", koje je od nedavno u jedinicama. Ruski "ubica tenkova" trebalo bi da zameni domaću protivoklopnu raketu "maljutka", koja čak i u modernizovanoj verziji više ne može da izdrži izazove sadašnjice.

Vođena raketa "kornet" kalibra 152 milimetra, prema zvaničnim performansama, ima domet do osam kilometara, a probija oklop deblji od metra. Efikasno se koristi za uništavanje bunkera i utvrđenih objekata i oklopnih vozila i druge tehnike. Radi po principu "ispali i zaboravi", a dejstvuje sa postolja, ali i sa vojnih vozila.

Nabavka ovog sistema za Vojsku Srbije nastavak je partnerstva Rusije i Srbije definisanog sporazumom o vojnotehničkoj saradnji. Iako nije reč o strateškom, već o taktičkom odbrambenom naoružanju, najava nabavke "korneta" izazvala je novi talas optužbi i pretnji u regionu, posebno u Hrvatskoj i Federaciji BiH. Modernizacija VS, ponovo se proglašava "ratnim bubnjevima" koji se oglašavaju iz Beograda.

U regionalnim kvazianalizama, međutim, prenebregava se činjenica da sve države regiona vode dosad neviđenu trku u naoružavanju. U njoj prednjače članice NATO, koje modernizaciju Srbije i njenih oružanih snaga koriste kao alibi za nabavku savremenih borbenih aviona, helikoptera, artiljerije... Hrvatska je sa Francuskom upravo "pogodila" nabavku lovačkih aviona "rafal", a ovaj posao usledio je posle kupovine helikoptera "blek hok". Ubrzano se modernizuju i armije Rumunije i Bugarske, kao i Mađarske.

JEFTIN, A EFIKASAN

PREMA svojoj nameni, "kornet" je jeftina raketa. Iako se cena jednog borbenog kompleta (lanser, nišanske sprave, termovizija...) meri stotinama hiljada evra, jedan ovakav projektil dovoljan je za uništenje tenkova i vozila višemilionske vrednosti. Prema svim merilima, "kornet" je jeftiniji od zapadne i izraelske konkurencije, s tim što mu je borbena moć podjednaka ili veća.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!