RUSKI MIKROBIOLOG: Vakcinacija Sputnjikom Lajt na pola godine najbolja zaštita

Tanjug

14. 11. 2021. u 11:46

U USLOVIMA širenja delta-soja potrebno je vršiti revakcinaciju „Sputnjikom Lajt“ jednom u pola godine, saopštio je direktor nacionalno-istraživačkog centra za epidemiologiju i mikrobiologiju „Gamaleja“ Aleksandar Gincburg.

РУСКИ МИКРОБИОЛОГ: Вакцинација Спутњиком Лајт на пола године најбоља заштита

Aleksandar Ginzburg

Prema rečima Gincburga, revakcinacija je vrlo važna.

-Revakcinacija „Sputnjikom Lajt“, po mom mišljenju, u situaciji kada se pojavljuju novi sojevi, zaista je neophodna jednom u šest meseci. Ako bude još neki soj - videćemo, da li će on imati neke druge osobine, rekao je ruski naučnik za Sputnjik.

On je objasnio da se svakih pola godine kod čoveka smanjuje nivo antitela na sve strane antigene, ako nije u stalnom kontaktu sa njima.

Foto: Rossiйskiй fond prяmыh investiciй (RFPI)

Ranije istraživanje centra „Gamaleja“ zasnovano na 28.000 lica u Moskvi koja su vakcinisana jednokomponentnom vakcinom „Sputnjik Lajt“ pokazalo je da je efikasnost vakcine 70 odsto protiv „delta“ soja virusa korona, tri meseca nakon vakcinacije.

Pritom, efikasnost vakcine kao „pojačivača“ drugih vakcina iznosi preko 83 odsto protiv zaraze i preko 94 odsto protiv hospitalizacije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024