PREMINUO PROTA MILETA TOVAROVIĆ: Oproštaj od starešine hrama u Malom Zvorniku

V.Mitrić

14. 11. 2021. u 11:33

U OPŠTOJ bolnici, u Loznici, upokojio se protojerej stavrofor Mileta Tovarović (59), starešina hrama u Malom Zvornik i višegodišnjih paroh u tom gradu, na samoj obali Drine, na granici sa Republikom Srpskom.

ПРЕМИНУО ПРОТА МИЛЕТА ТОВАРОВИЋ: Опроштај од старешине храма у Малом Зворнику

Foto: V. Mitrić

On je, pored ostalog, kod starog mosta, na ulazu u podzemni grad, podigao "Mali Ostrog", rečeno nam je u Eparhiji šabačkoj Srpske pravoslavne crkve.

Rodom iz Bukora, u Pocerini, u pobožnoj i kući domaćina, prota je, pre skoro četvrt veka došao na čelo malozvorničkog hrama, koga ovaj srpski grad, do tada, nije ni imao.

Foto: V. Mitrić

 

I na liturgijama i posle njih, prota Mileta, omiljen na obe obale Drine, i ne samo u svojoj eparhiji i parohiji, neumorno je služio rodu i Bogu, poštujući savete i uvažavajući blagoslove vladike Lavrentija, koga je cenio i rečju i delom i radovao se svakom susretu sa njim. I vladika je, kad god je mogao, dolazio pa osokoli, pohvali i podrži u svakom pogledu protu, koga oplakuje "armija vernika", koje je vodio na mnoga hodoćašća po zemlji, ali i svetu, kojima je organizovao manifestacije poput izbora najlepšeg slavskog kolača u Srbiji i Republici Srpskoj, nezaboravne duhovne i kulturne susrete u hramu i Parohijskom domu.

Foto: V. Mitrić

 

Obožavali su ga vernici i iz Republike Srpske i iz svih krajeva Srbije, jer im je uvek bilo lepo u njegovom društvu. Odlično je propovedao veru, ali i onome što nas svakodnevno tišti. Iza sebe je ostavio, kao divan suprug, otac i deda, suprugu Nadu, za koju je govorio da je njegov sjajni saborac, saradnik i sapatnik, četvoro dece i desetoro unučadi. Gradić na Drini bio je ponosan na protu i njegova dela kojima su se zajedno radovali, a vratio je, posle više od 70 leta, proslavu gradske slave sa litijom koja bude dužine i po nekoliko kilometara.

Foto: V. Mitrić

 

BONUS VIDEO - DIRLjIV GOVOR NIKOLE ROKVIĆA NA SAHRANI: "Spevao sam ti junačku pesmu oče"

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (2)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!