VIDA RANE OD BORBE SA VUKOM: Posle drame na Staroj planini, Svetomir Potić zbrinut u pirotskoj bolnici

V. ĆIRIĆ

12. 11. 2021. u 11:00

STOČAR Svetomir Potić Cena (60) iz pirotskog sela Koprivštica, uspešno se oporavlja na odeljenju intenzivne nege u pirotskoj bolnici. On se pre dve noći goloruk upustio u borbu sa vukom koji je upao među njegove koze, i posle dramatičnog rvanja usmrtio predatora.

ВИДА РАНЕ ОД БОРБЕ СА ВУКОМ: После драме на Старој планини, Светомир Потић збринут у пиротској болници

Foto: V. Ćirić

Njega u bolnici, zbog epidemioloških mera, niko ne može da poseti niti da razgovora sa njim, ali "Novosti" saznaju da je u borbi sa opasnom zveri, zadobio poderotine i rane po rukama. Lekari, preventivno, danonoćno dežuraju kraj stasitog Cene, da se slučajno ne bi dogodila infekcija, koja može da bude posledica vučjih ujeda. Cena je doživeo i psihičku traumu jer je borba sa vukom, teškim više od 40 kilograma, bila bitka na život i smrt.

Ne pamti su u Koprivštici niti šire, da se iko igde upustio u borbu sa gladnim predatorom koji obično uzme plen. U Ceninom toru je bilo stotinak koza i dvadesetak jarića od kojih ovaj stočar živi. Uspeo je da sačuva celo stado, a ljudi iz Koprivštice, kao i Cenini prijatelji kažu da bi on verovatno postupio isto da se slična situacija ponovi.

Prema rečima Ivice Najdanovića, Hristivoja Potića i Radisava Panića, njihov komšija i prijatelj, ali i Hristivojev rođak Cena, svoje stado od stotinak koza alipino rase, podiže i razmnožava već 10 godina. Napustio je posao u jednoj pirotskoj firmi, vratio se na deo očevine koji mu je u selu pripao i otpočeo sa desetak prelepih koza. Radio je bukvalno danonoćno i obnovio i izgradio novu štalu sa torom u mestu Glavina, svake godine sam spremao hranu za stado, muzao, spremao sir, obavljao sve druge poslove koji se rade u velikom stadu i oko njega. Sazidao je i veliku kuću u Pirotu.

Svi koji ga znaju, kažu da je izuzetno vredan i marljiv, i da svoje stado pazi kao oči u glavi. Zato je i nasrnuo na vuka koga je usred noći ugledao među kozama.

- Verovatno je, tokom borbe znao da ne sme da dopusti da ga vuk dočepa za vrat ili stomak gde je čovek najranjiviji, pa otuda povrede samo po rukama. Da je na njegovom mestu bio neko drugi, ko zna kako bi se ponašao. Cena je sprečio da mu zver odnese kozu, uhvatio ga za zadnju nogu i ispod ograde provukao nazad i tad je nastala borba koja se završila tako što je Cena izranjavan, a vuk bukvalno ostao bez donje čeljusti. Tako ranjen, Cena je uspeo da se džipom doveze do sela, da me pozove i da ga Hitna pomoć preveze u grad. U prostoriji u kojoj živi kraj svojih koza još stoje tragovi njegove krvi koja je kapala sa njegovih rana, nakon što je usmrtio predatora. Tokom borbe uništio je i svoj mobilni jer su se valjali po toru, dok su psi iz nekog razloga ostali izvan tora - kaže Ivica Najdanović.

BRANE SE, UGLAVNOM, PETARDAMA

U KOPRIVŠTICI kažu, da je do pre nekoliko godina, Potić imao i lovačko oružje i situacija bi se sasvim sigurno drugačije odvijala da je Cena kraj sebe imao pušku. Međutim, zbog jedne rasprave sa nekim komšijom policija mu je, pre desetak godina uzela lovačko oružje i verovatno ga neće dobiti nazad jer je procedura oko povratka mukotrpna i dugotrajna. Mnogobrojni staroplaninski stočari su bez ikakvog oržja pa su, u očajnim situacijama prinuđeni da svoja stada, od vukova brane - petardama, što uglavnom nije dalo nikakve rezultate.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju