STIŽE NAM VELIKO ZAHLAĐENJE: Objavljena najnovija vremenska prognoza, danas konačno staje kiša

Novosti online

09. 11. 2021. u 13:10

NAJNOVIJA vremenska prognoza Marka Čubrila, profesora geografije i zaljubljenika u meteorologiju, pokazuje da će danas stati padavine, a ponegde će doći i do delimičnog razvedravanja.

СТИЖЕ НАМ ВЕЛИКО ЗАХЛАЂЕЊЕ: Објављена најновија временска прогноза, данас коначно стаје киша

Foto: Tanjug/Dušan Aničić

Sutra će, kako je najavio Čubrilo, duvati prolazna košava.

Moguće zahlađenje oko 15. novembra

Oko 15. novembra moguće je jače zahlađenje, ali još uvek nije jasno koliko će ono biti snažno.

Jutro je nad velikim delom istočnih i središnjih predela zemlje osvanulo oblačno i tmurno, ponegde uz sipeću kišu, dok je nad Srbijom ponegde bilo i nešto jačih padavina.

U toku dana padavine će polako svugde prestati, a ponegde će biti i kraćih sunčanih intervala. Kiša će se najduže zadržati nad središnjim predelima Srbije i severom Crne Gore gde će preko 1000 mnv biti i vlažnog snega, najavio je Čubrilo.

Stiže košava sa olujnim udarima

Sutra posle maglovitog jutra tokom dana malo do umereno oblačno, suvo i malo toplije. U košavskom području počeće jak i vrlo jak jugoistočni vetar koji će najjači biti na jugu Banata, gde na kratko može imati i olujne udare. Jutarnji minimum od 0 do 6 stepeni Celzijusa, a dnevni maksimum od 6 do 13 stepeni Celzijusa.

Od četvrtka do nedelje uveče pretežno sunčano i suvo, u košavskom području do četvrtka posle podne vetrovito. Ponegde nad zapadnim i središnjim predelima regiona u kotlinama pojava magle koja bi se mogla i duže zadržati. Jutarnji minimum od 0 do 7, a dnevni maksimum od 8 do 14, a na jugu regiona ponegde i do oko 18, a na istoku Srbije uz tmurno vreme oko 5 stepeni Celzijusa, pokazuje vremenska prognoza.

Oko 15. 11. stoji signal za spuštanje hladnog vazduha iz Rusije koji bi ka nama stizao po istočnoj periferiji anticiklona koji bi se preko Velike Britanije pružio ka Skandinaviji.

Sneg na planinama

Kako će vazduh doći sa severa biće suv i samo ponegde u noći ka ponedeljku ili u ponedeljak može biti prolaznih, slabih, padavina i to pre svega na planinama, gde bi bilo prolaznog snega. Vetar bi od nedelje uveče okrenuo na severni smer i bio jak, dok bi duž Jadrana bilo olujne bure, najavio je Čubrilo.

Već u nedelju malo svežije uz maksimume od 5 do 11 stepeni Celzijusa, a od nedelje bi se makismumi mogli kretati od 2 do 7 stepeni Celzijusa, dok bi granica dnevnog mraza bila na oko 800 mnv. Noći bi bile vrlo hladne i pojava mraza bi mogla biti vrlo česta.

Oko 17. novembra hladan prodor bi prestao, ali u tom periodu modeli simuliraju izmeštanje jezgra anticiklona ka zapadu u prostor između Grenlanda, Islanda i Velike Britanije uz ciklogenezu nad Skadinavijom, te bi to uslovilo nov prodor hladnog ali ovog puta i vlažnog vazduha uz moguću sekundarnu ciklogenezu nad Jadranom. Takav razvoj sinoptike bi nam mogao doneti konkretni planinski sneg, dok značajan deo ansamble članova oba modela (uključujući i kontrolni ECMWF) ima signal za sneg i u nizijama.

Posle kišovitih dana pred nama je period suvog vremena uz prolaznu košavu i temperature u granicama proseka, zaključio je Marko Čubrilo.

BONUS VIDEO - PELET JE VEOMA TRAŽEN OVIH DANA: Kako se pravi i zašto je toliko poskupeo?

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AMERIČKA LJUBAV PREMA GENOCIDU: CIA čuvala Hitlerove verne sledbenike, sad Vašington lobira za rezoluciju o Srebrenici