O BOGU UČI VEĆINA ĐAKA: Verska nastava u škole vraćena pre dve decenije

Lj. B. - R. Dr.

04. 11. 2021. u 11:00

VERONAUKA je u osnovne i srednje škole uvedena pre tačno dve decenije.

О БОГУ УЧИ ВЕЋИНА ЂАКА: Верска настава у школе враћена пре две деценије

Foto A. Stanković

Tadašnji patrijarh Pavle, početkom novembra 2001. održao je u Osnovnoj školi "Kralj Petar Prvi Karađorđević" u Beogradu prvi svečani javni čas katihizisa i time označio povratak veronauke u škole u Srbiji.

Podaci Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja za školsku 2020/21. godinu kažu da 441.487 učenika pohađa časove veronauke. Ostali idu na Građansko vaspitanje, jer ova dva predmeta imaju status obaveznih izbornih, što znači da učenici moraju da izaberu jedan od njih. Ne dobijaju brojčanu ocenu iz ovih predmeta. U gimnazijama je veronauku izabralo 31.777 učenika, u osnovnim školama 320.218, u srednjim muzičkim školama 1.166, u stručnim 88.173 i u srednjim umetničkim školama 153 učenika. Procenjuje se da oko 315.000 pohađa Građansko vaspitanje.

Prema podacima Ministarstva prosvete, u Srbiji ima 2.100 nastavnika tradicionalnih crkava i verskih zajednica, od toga Srpska pravoslavna crkva ima 1.702 nastavnika, Islamska zajednica 247, Rimokatolička crkva 131 nastavnika i Protestantske crkve 30.

Verska nastava u Srbiji, inače, postojala je sve do Drugog svetskog rata, a sa dolaskom nove vlasti veronauka je ukinuta i u klupe se vratila nakon 5. oktobra 2000.

Često upravo od toga kakav je nastavnik, koliko je posvećen radu sa decom i kakav pristup nastavi ima, zavisi i koji od dva izborna predmeta će đaci odabrati. Iako u školama rade već dve decenije, i dalje nemaju pravni status kao i njihove kolege, nastavnici ostalih predmeta - nemaju stalni radni odnos, pa ne mogu ni da podignu kredit, reše stambeno pitanje, uzmu kreditnu karticu. Više puta su ministri prosvete obećavali da će rešiti njihov status i primiti ih za stalno, ali se to do danas nije dogodilo.

A povodom 20 godina verske nastave u Srbiji danas će na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu biti održan međunarodni panel, na kome će učestvovati patrijarh Porfirije, poglavari ostalih tradicionalnih verskih zajednica, ministar prosvete Branko Ružić i drugi ugledni predstavnici SPC, stručnjaci iz Nemačke, Italije, Grčke...

- Konferencija ima dva aspekta - svečarski i radni - u kojem će se izložiti, razmotriti i predložiti rešenja glavnih pitanja i dilema u vezi sa položajem verske nastave u obrazovnom sistemu Srbije - kaže za "Novosti" vikarni episkop toplički Jerotej.

- Razmotriće se takođe i pitanja i dileme vezane, pre svega, za status same veronauke kao predmeta i za rešavanje radno-pravnog statusa veroučitelja.

Naš sagovornik objašnjava da crkve i verske zajednice svoje planove i programe, udžbenike, kao i liste svih veroučitelja, usvajaju konsenzusom u okviru autonomne Komisije za versku nastavu.

BOLjI STATUS VEROUČITELjIMA

VEROUČITELjI su defakto već postali integralni deo obrazovnog sistema u Srbiji. Crkve i verske zajednice u Srbiji će se u budućnosti truditi da verska nastava i de jure postane integralni deo sistema - navodi episkop Jerotej. - Ovo podrazumeva rešavanje statusa veroučitelja i unapređenje realizacije same veronauke, uz stalno poboljšanje udžbenika i drugih nastavnih sredstava, i strukovno usavršavanje veroučitelja.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna