ŠAHOVSKA MAGIJA KOD KUSTE: Spoj intelekta i duha (FOTO)

N. Janković

31. 10. 2021. u 12:11

Kroz ovu igru čovečanstvo je sebe vekovima posmatralo i merilo, ali je šah posle pojave interneta, baš kao i sve ostalo, lansiran u digitalnu orbitu – od tada on traži sigurno mesto da se među ljudima ponovo nastani. Svoje utočište našao je u Mokroj Gori: pod „patronatom“ Emira Kusturice, održan je Međunarodni kamp „Šahovska magija“, a ovaj spoj igre, nauke, umetnosi, sporta, intelekta i duha, trijumfovao je u Drvengradu.

ШАХОВСКА МАГИЈА КОД КУСТЕ: Спој интелекта и духа (ФОТО)

N. Janković

 - Mi smo, prvo, šahovskom svetu uputili najširu moguću pozivnicu da nam se pridruži. Nismo znali na početku koga ćemo sve privući, iz kojih zemalja, na kom će nivou biti učesnici. Prijavili su se šahisti najrazličitijih profila i godina, nekako smo uspeli da ih svrstamo u grupe, ali je zajedništvo svih naš najveći uspeh. Sedam dana smo tu. Imamo učesnike iz Rusije, Velike Britanije, najviše ih je iz Francuske, a zatim i iz Estonije, Belgije, Švajcarske… - objašnjava Karl Stragnal, jedan od organizatora „Šahovske magije“ - Očekujemo da će nam se iduće godine priključiti najbolji igrači iz Srbije, na našu veliku radost.

N. Janković

 

Oko četrdeset zaljubljenika u šah i znalaca ove igre, iz celog sveta, okupilo se oko mokrogorske ideje. Upriličeni su kvizovi, turniri u „blic“ i simultanom šahu…

Dok razgovaramo sa domaćinima, najbolji među mladim igračima, šesnaestogodišnji Gleb Dudin iz Rusije, inače internacionalni majstor, igra simultanku. Protiv dvojice igrača, dakle, na dve table, istovremeno. Pri tome, on ne sme pogledati ni jednu od dve table, znanje i pamćenje, jedini su aduti u „slepom“ okršaju protiv igrača u daleko lakšoj poziciji. Na kraju, dečak pobeđuje, otkrivajući tako suštinu šaha.

- Imamo ovde dva velemajstora Vladislava Tkačijeva koji nastupa pod francuskom zastavom, kao i Mirtasa Kasgalijeva iz Kazahstana. Sa druge strane, puno je dece, strahovito talentovane. Jasno je da smo za ovakav spoj, našli mesto pod suncem ovde u Mokroj Gori – dodao je Stragnal, šahista rođen u Engleskoj, odrastao u Parizu, a već tri godine nastanjen u Beogradu, odakle svako malo pohodi Mokru Goru.

Ideja o mokrogorskoj „Šahovskoj magiji“ rođena je januara 2020. godine, kada je Vladislav Tkačijev bio u žiriju Međunarodnog filmskog festivala Kustendorf.

Tkačijeva zatičemo u „blic“ partijama sa omladinom.

- Mi smo u Rusiji, uz knjige i ikonu, u svakoj kući imali šahovsku tablu. Gajili smo kult objedinjene vere i pameti. Procenite koliko smo izgubili kada je toga nestalo. Danas još samo političari vole da ih dovode u vezu sa naboljim šahistima, jer tada u medijima izgledaju pametniji. Ipak, šah je u rukama zaljubljenika, ali bi trebalo i dalje promovisati „blic“, „cuger“, brzopotezni šah, da bi igra koja traje 15 vekova bila prisutna u današnjem brzom vremenu – govorio je Tkačijev, dodvši – Za svetski vrh u šahu, potrebni su Bogom dani talenat, jak karakter, kao i spremnost na teške poraze. Tu je još jedna stvar: broj jedan danas, magnus Karlson iza sebe je imao tim ljudi koji su danonoćno za njega radili. On je kao pojava, vrh ledenog brega. Ko će biti u vrhu, dakle, danas je i stvar novca.

Ostali učesnici, na tren su posmatrači nadmudrivanja Tkačijeva i omladinaca. Kažu, povratne informacije i ambijent koji je stvoren na Mećavniku, može se jedino opisati - kao potpuni uspeh. Na stranu, ističu, što ih sunčana jesen poslužila na ovoj neobičnoj planini, uzbuđenje je veliko jer je plemenit i svetu poseban ambijent za šah stvoren.

N. Janković

 

- Ovaj put učestvovalo je oko 40 ljudi, a svi su uključeni u dodatne aktivnosti na kampu. Ovo je oaza filma, uživamo u kinematografiji, šahovske lekcije koje imamo nekada se pretvore u zanimljive časove istorije. Nazvali smo sebe „Šahovska magija“, nas nekoliko i pokrenuli smo celu stvar. Cilj nam je da most koji smo stvorili raste širom sveta, a da taj svet nađe svoje odredište u Mokroj Gori, dakle, okupljaćemo se ovde i u budućnosti – pojašnjava Stragnal - Internet je, rečeno je već, promenio sve. Međutim, i danas najbolji igrači dolaze iz Rusije, Indije, Kine, ali je stvar evrocentrična, svi oni dolaze u Evropu da igraju, mislim na najbolje takmičare.

Za Emira Kusturicu, ovo je još jedna, nova avantura koja se ne završava.

- Mislim da je Emir zadovoljan spojem intelektualnog i sveta umetnosti, rekao bih da je i iz njegovog ugla posmatranja naša misija uspela. Rekao nam je da stvar razvijamo dalje, a mi smo ponudu koja se ne odbija oberučke prihvatili – zaključili su organizatori „Magije šaha“.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

LETOVANJE OD 380 EVRA: Hit ponuda - avionom na 8, 11 ili 12 dana na ovoj destinaciji (FOTO)