NEDOREČEN STAV CRNE GORE O ATENTATU NA FERDINANDA: Predavanje istoričara Milovana Balabana na Jutjub kanalu KCNS

V.N.

29. 10. 2021. u 07:58

KAO zanimljivosti vezane za temu o kojoj je na ovoj tribini bilo reči, Milovan Balaban je istakao brojne nedorečenosti kada su u pitanju uloga i stav Crne Gore povodom atentata na Franca Ferdinanda, zatim ultimatuma poslatog Srbiji od strane Austrougarske – koji su naposletku eskalirali u rat velikih razmera.

НЕДОРЕЧЕН СТАВ ЦРНЕ ГОРЕ О АТЕНТАТУ НА ФЕРДИНАНДА: Предавање историчара Милована Балабана на Jутјуб каналу КЦНС

Foto: KCNS

Ipak, Balaban naglašava da srpski narod u Crnoj Gori nije imao nedoumica da li bi trebalo da se uključi u sukob, kakav god ishod bio, a najbolji reprezent ove misli bili su ljudi koji su na pravi način shvatali zajednički svetosavski i kosovski kult, ostavljen u amanet od strane predaka.

Crna Gora je često doživljavana kao remetilački faktor jer je bila nesiguran partner i nije se mogla kontrolisati. Zbog toga je u predvečerje rata vladala ideja kako bi je trebalo ubediti da ostane neutralna. Međutim, javno mnjenje u Crnoj Gori izražavalo je revolt čak i povodom blaćenja Srbije u štampi, dok je kralj Nikola bio u dilemi zbog bojazni od ruske reakcije.

- Bilo je samo pitanje forme kako će Crna Gora ući u rat – istakao je Balaban, uz detaljno objašnjenje kako je na sudbinu srpskog naroda uticao ovaj potez.

Predavanje istoričara Milovana Balabana na temu "Crna Gora i julska kriza 1914" može se pogledati na Jutjub kanalu Kulturnog centra Novog Sada.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu