DUGOROČNA VREMENSKA PROGNOZA: Vraća nam se košava, a evo da li će biti snega

Novosti online

25. 10. 2021. u 17:04

PRED nama je topla i sunčana završnica oktobra! Neće biti baš 20 stepeni, kako je bilo najavljivano prošle nedelje, ali svakako toplo za ovo doba godine, pokazuje vremenska prognoza.

ДУГОРОЧНА ВРЕМЕНСКА ПРОГНОЗА: Враћа нам се кошава, а ево да ли ће бити снега

Foto: K. Mihajlović

Meteorolog Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ) Nedeljko Todorović najavio da je pred nama period sa maksimalnim temperaturama do 18 stepeni Celzijusovih, piše Blic.

- Ove sedmice očekuje nas suvo vreme, nema nekog značajnog porasta temperature, one maksimalne bi bile od 13 do 17 stepeni Celzijusovih. Poslednjeg dana oktobra moglo bi da bude do 18 stepeni - navodi Todorović.

Prema njegovim rečima, to su temperature koje su primerene ovom dobu godine, ta prosečna maksimalna temepratura za kraj oktobra biće oko 15, 16 stepeni. Neće biti ni ekstremno toplog, a ni ekstemno hladnog vremena.

Opet počinje jače da duva

- Danas će da jača jugoistočni vetar, pogotovu u Južnom banatu, u podnevnim i večernjim satima dostizao bi brzinu od 80 kilometara na čas, a na područuju Beograda bi dostizao negde oko 40 do 50 kilometara na čas - objašnja meteorolog.

Košava do subote

Na pitanje koliko dugo košava može da duva u kontinuitetu, meterolog kaže:

- Košava duva kada je u istočnoj Evropi visok pritisak i kada je u Sredozemlju nizak pritisak. Koliko dana se održava takva situacija toliko će Košava i da duva. Što znači da košava može da duva i pola dana, može i dan ili tri. Nije ograničeno, može i pet i sedam. Može i 31 dan, koliko je duvalo pre nekih 40 godina. Ove sedmice duvaće danas i u utorak, četvrtak, petak i subotu - ističe Todorović.

Malo više snega nego prošle godine

Svetski meterolozi najavili su da je pred nama zima slična onoj od prošle godine, naš meterolog prognozira da će ove godine biti malo više snega nego prošle godine.

- Očekuje nas uobičajna zima - naše zime koje traju tri meseca tokom decembra, januara i februara i nisu sve vreme hladne. Karakteristika je smena toplih i hladnih perioda u trajanju od 7 do 10 dana. Pitanje je samo koliko će snega da bude, pošto su poslednje dve godine bile oskudne snegom. Milsim da će ove godine biti malo više snega nego prošle godine - kaže Todorović i naglašava da je teško tačno precizirati kakvo će vreme biti tokom zimskih meseci.

(Blic)

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

BONUS VIDEO - PODZEMNO BLAGO KOD SJENICE: Sistem pećina dug više od šest kilometara

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

ZACELJENA RANA RASKOLA SA MAKEDONSKOM CRKVOM Porfirije: Bog nas je pogledao i pomilovao