RETKA SUĐENJA "NA DALJINU": Istraživanje pokazalo da su tehničke mogućnosti sudova korišćene samo u vanrednom stanju

V. C. S.

11. 10. 2021. u 20:24

SUDIJE, tužioci i advokati nisu zainteresovani za korišćenje tehnologije u krivičnim postupcima, a značajan je procenat onih koji korišćenje tehničkih sredstava za prenos slike i zvuka vezuju samo za period epidemije.

РЕТКА СУЂЕЊА НА ДАЉИНУ: Истраживање показало да су техничке могућности судова коришћене само у ванредном стању

Foto Tanjug

Ovo je pokazalo istraživanje koje je sproveo Forum sudija Srbije, a rezultati su predstavljeni u publikaciji "Suđenje na daljinu-pravni okvir i praksa".

- Sudovi su za vreme vanrednog stanja morali da postupaju u pritvorskim i drugim hitnim predmetima, ali i u predmetima u kojima je postupak vođen za krivična dela protiv širenja zarazne bolesti. Država je ovaj problem pokušala da reši putem tzv. "Skajp suđenja", što je u stručnoj javnosti izazvalo brojne oprečne komentare - kažu u Forumu sudija.

Rezultati istraživanja su pokazali da više od polovine sudova iz ispitivanog uzorka poseduje posebnu prostoriju za ispitivanje posebno osetljivih svedoka i tehničke mogućnosti. Međutim procenat upotrebe je tokom 2019. i 2020. bio veoma mali.

- U manje od 10 odsto postupaka korišćena su tehnička sredstva prilikom ispitivanja svedoka koji se mogu smatrati posebno osetljivim - kažu u Forumu sudija. - Ovo navodi na zaključak da pandemija nije uticala na obim primene tehničkih sredstava i sudije nisu preterano zainteresovane za njihovo korišćenje, već se pretežno opredeljuju ili za klasičan način ispitivanja svedoka ili za vršenje uvida u zapisnike o njihovom ranijem ispitivanju. Sudovi ne poseduju posebne evidencije o korišćenju posebnih prostorija za ispitivanje svedoka, što posredno ukazuje da nemaju službe za pomoć i podršku žrtvama krivičnih dela.

Interesantno je i da su rezultati drugog dela istraživanja, koji se odnosio na upotrebu tehničkih sredstava za saslušanje okrivljenih tokom vanrednog stanja, doveli do suprotnih zaključaka. Naime, tehnička sredstva su u velikoj meri korišćena za saslušanje okrivljenih za vreme vanrednog stanja. Od 15. marta do 6. maja prošle godine, u krivičnim postupcima pred osnovnim sudovima, saslušana su 103 okrivljena "na daljinu", a od toga je 75 postupaka i završeno. Svi krivični postupci pokrenuti su zbog krivičnog dela nepostupanje po zdravstvenim propisima za vreme epidemije i svi okrivljeni su se nalazili u pritvoru. U više od 95 odsto postupaka okrivljeni je saslušan putem "Skajp" aplikacije, a u dva predmeta je korišćen "Viber". U većini predmeta okrivljeni nije upitan za mišljenje o tome da se sasluša na navedeni način, već je samo obaveštavan. Veliki procenat tih saslušanja obavljen je i pre donošenja Uredbe Vlade. Takođe, u najvećem broju presuda nije navedeno, niti obrazloženo kako je obezbeđeno pravo na odbranu okrivljenom i opštenje sa braniocem.

 

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

ZABRANA BRAKA PRE PUNOLETSTVA: Menja se Porodični zakon, sud više ne može da odobri venčanje maloletnicima