DO AFRIKE ORAO STIŽE ZA 28 DANA: Dve veličanstvene ptice sa naših prostora u programu praćenja retkih i zaštićenih vrsta

J. BALjAK

11. 10. 2021. u 14:00

MEĐU tek desetak retkih i strogo zaštićenih ptica u Srbiji, čije kretanje se prati u okviru programa satelitske telemetrije, novine u svetu ornitologije kod nas, nalaze se i dve jedinke sa Vršačkih planina.

ДО АФРИКЕ ОРАО СТИЖЕ ЗА 28 ДАНА: Две величанствене птице са наших простора у програму праћења ретких и заштићених врста

Vid sa odašiljačem / Foto M. V.

Reč je o mladim orlovima zmijarima - jednogodišnjoj Ognjenki i četvoromesečnom Vidu, na koje su, dok su još bili ptići pred izletanjem iz gnezda, postavljeni minijaturni odašiljači, kako bi se prikupljali dragoceni podaci o njihovom životu i, na osnovu toga, primenile adekvatne mere u očuvanju ove vrste.

Ognjenka se u ovom programu, koji sprovodi Fondacija za zaštitu ptica grabljivica, nalazi od prošle godine, a Vid od letos. Jedini su orlovi zmijari u Srbiji koji imaju ovaj aparat na solarno napajanje, težine tek 25 grama, zahvaljujući kom ornitolozi sada mogu da prate bukvalno svaki njihov korak, preciznu putanju kretanja, na kojoj visini i kojom brzinom lete, kakve sve prepreke prevazilaze da bi došli do plena ili do odredišta, koja je atmosferska temperatura...

- Sve to nam pomaže da uvidimo kakva je njihova svakodnevica, pogotovo kada krenu migracije, s obzirom na to da su zmijari ptice selice. Lane smo imali jedinstvenu priliku da pratimo Ognjenku na njenom prvom putu u podsaharsku Afriku, gde ovi orlovi zimuju, a ove godine već možemo da napravimo paralelu sa Vidovom migratornom maršrutom - kaže nam Milivoj Vučanović, čuvar prirode Vršačkih planina i član Fondacije.

Ognjenka, kao mladunče / Foto M. V.

Ognjenkina prva jesenja selidba trajala je 28 dana. Od Srbije do Sudana, gde je provela prošlu zimu, preletela je 6.765 kilometara. Krenula je preko Rumunije i Bugarske, srećno prešla veoma opasnu zonu Turske, Libana i Izraela, pa preko Sueckog kanala i Egipta, prateći tok reke Nil, stigla do odredišta. Godinu dana kasnije, identičnom putanjom išao je i Vid, a putevi su im se u jednom momentu u potpunosti preklopili.

- Ptice često stradaju tokom selidbe, a zahvaljujući satelitskim odašiljačima možemo da uvidimo gde su i na koji način uginule, da otkrijemo gde se nalaze crne tačke i kako da reagujemo. Isto važi i za mesta gde se gnezde, gde često bivaju otrovane - ističe Vučanović i dodaje da se Fondacija ovim aktivnostima uključila u međunarodno istraživanje o mortalitetu ptica na afričko-evroazijskom migratornom putu.

TRENUTNO U ČADU

OBE ptice trenutno su u Čadu i to na oko 200 kilometara udaljenosti, pa postoji mogućnost da se sretnu. Ukoliko budu doživele polnu zrelost, koja se kod zmijara iskazuje u trećoj godini života, može se očekivati da će se vratiti u blizinu mesta rođenja i tu sviti gnezdo. Ognjenka je ovo leto provela u Turskoj.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!