SPOJILI IH RITMOVI MARŠEVA I VALCERA: U Kikindi osnovan "Omladinski duvački orkestar Srbije" kojeg čini 40 mladih muzičara iz 15 gradova

R. ŠEGRT

21. 08. 2021. u 14:00

SRPSKI muzičari, njih 40 iz 15 mesta naše zemlje, osnovali su u Kikindi "Omladinski duvački orkestar Srbije". Članovi su uzrasta od 15 do 30 godina i učenici su osnovnih i srednjih muzičkih škola, studenti i profesori.

СПОЈИЛИ ИХ РИТМОВИ МАРШЕВА И ВАЛЦЕРА: У Кикинди основан Омладински дувачки оркестар Србије којег чини 40 младих музичара из 15 градова

Izvode i "Koncert ljubavi" komponovan baš za duvački orkestar / Foto R. Šegrt

Njihove trube, flaute, klarineti, horne, bubnjevi, tromboni, čineli i drugi instrumenti najpre su zasvirali u Kikindi, toliko snažno da su se čuli do Mađarske, a njihovih 16 kompozicija trebalo bi da čuje i publika u Beogradu, Pančevu, Subotici, Šidu, Senti, Novom Sadu i drugim mestima odakle su mladi muzičari.

Prvi koncert održali su u četvrtak uveče ispred Gradske kuće u Kikindi, a drugi nastup imali su već u petak u Mađarskoj, u mestu Mako, na 28. međunarodnom festivalu duvačkih orkestara.

Ideja o osnivanju ovakvog orkestra nastala je pre godinu dana kada su se u Zrenjaninu sreli Kikinđanin Albert Nađ i Pančevac Boris Matijević, dirigent. Obojica Banaćana znala su da u Srbiji nema mnogo ovakvih orkestara, ali da ima mnogo muzičara na duvačkim instrumentima koje samo treba okupiti.

- U Kikindi se našlo plodno tle. Albert je reorganizovao Duvački orkestar Dobrovoljnog vatrogasnog društva i uspeo je da animira Gradsku upravu, Kulturni centar i muzičare. Potom smo pozvali kolege iz Beograda, Novog Sada, Niša, Pančeva, Sente..., osnovali kamp i formirali orkestar sa dobrim repertoarom - kaže, za "Novosti", Boris Matijević, koji u Pančevu vodi Duvački orkestar i Muzički centar.

Iza njega je više od 40 godina iskustva, radio je u školi, vodio horove i orkestre, dečje opere, pokrenuo takmičenja i festivale. Osnivač je pančevačkog "Raspevanog proleća" koje traje već 41 godinu i organizator muzičkog života u gradu na Tamišu. U Kikindi je pre dvadesetak godina vodio multiumetnički kamp.

- Verujem da smo napravili dobar orkestar, sa ozbiljnim repertoarom. Imamo heterogen sastav, koji smo uspeli da spojimo u dobru harmonsku osnovu. Čine ga mladi muzičari bez ikakvog orkestarskog iskustva, studenti, ali i nekoliko mladih profesora koji mnogo pomažu. Sviramo marševe, valcere, a izvodimo i vrlo zahtevan "Koncert ljubavi" pisan baš za duvački orkestar. Sa instrumentima smo u disproporciji, imamo manje drvenih instrumenata, a više limenih, ali se nadamo da će se orkestar bogatiti - iskren je dirigent Matijević.

U dug muzički život "Omladinskog duvačkog orkestra Srbije" veruje i Aleksandra Paunović, flautistkinja iz Beograda.

- Mladi muzičari imaju mnogo poleta, volje i energije. Vrlo sam zadovoljna, jer sam saznala ono na šta dosad nisam obraćala pažnju, iako sma pedagog u muzičkoj školi. Zajednička energija dovela je do dobrog rezultata - kaže Aleksandra.

Mađu najmlađim članovima je Bela Gazdag iz Sente. Završio je osnovnu muzičku školu, svira klarinet i kaže da je dobro biti u orkestru, jer kolektivni rad daje novo iskustvo. Pridružio im se i profesor Goran Gojević, koji živi u Kanadi i u Torontu već 20 godina u državnoj osnovnoj školi podučava mlade muzičare isto kao što to čini njegov kolega Boris.

- Rado sam se pridružio mladim muzičarima, jer oni imaju veliki entuzijazam. Ovaj projekat, međutim, neće opstati ako ga neko ne podrži i ako izostane dobra organizacija. Ništa neće vredeti kvalitetna muzika, ljubav, volja, trud i želja pojedinaca, ako ne bude zvanične podrške - uveren je profesor i klarinetista Gojević.

NOTE IZ TORONTA

DONEO sam dva kofera nota iz Toronta. Tamo su hteli da ih bace, ali sam ih zamolio da ih ponesem u Srbiju. Ovo je jedinstven orkestar ovog tipa u Srbiji i neko mora da ga podrži, jer nije skup projekat - navodi profesor Goran Gojević.

PODRŠKA I OD MINISTARSTVA KULTURE

STUDENT medicine, Kikinđanin Albert Nađ, je organizaciono-tehnički direktor orkestra. Kolegama je poznat iz Duvačkog orkestra Dobrovoljnog vatrogasnog društva.

- Naš omladinski je četvrti ovakav orkestar u Srbiji, jedan je reprezentativni Orkestar garde Vojske Srbije, drugi je u Nišu, a treći ima MUP. Nosilac ovog projekta je Muzički centar Pančevo. Podržali su nas Ministarstvo kulture, Grad Kikinda i njegov Kulturni centar - objašnjava Nađ.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!