RADOST ČEKANA ŠEST GODINA: U "Narodnom frontu" rođena prva beba iz embriona zamrznutog o trošku države

B. RADIVOJEVIĆ

10. 08. 2021. u 09:06

U GINEKOLOŠKO-akušerskoj klinici "Narodni front" rođena je prva beba iz embriona zamrznutog o trošku države, a na "putu" je još desetoro dece začete na isti način!

РАДОСТ ЧЕКАНА ШЕСТ ГОДИНА: У Народном фронту рођена прва беба из ембриона замрзнутог о трошку државе

Srećna majka sa sinom

Dečak težak 3,920 grama, koji je na porođaju dobio i visoku ocenu, iznad devet, rođen je prirodnim porođajem u petak, danas će sa svojom mamom kući.

- Punih šest godina borili smo se sa sterilitetom, nismo odustajali, i sada smo neopisivo srećni - kaže, za "Novosti", porodilja Enesa Rizvanović (28) iz Novog Pazara. - Rodio se naš Mehmed. Ovde u "Narodnom frontu" radili smo i prvu vantelesnu, koja nije uspela, ali smo zamrzli višak embriona i sada evo, napokon, imam sina u naručju. Kod kuće, u Novom Pazaru, sve je spremno, jedva čekam da muž Aldin dođe po nas.

I profesor dr Željko Miković, direktor GAK "Narodni front" ponosan je na prvu bebu rođenu u ovoj klinici iz odmrznutog embriona kroz program koji finansira država.

- Ovo je veliko zadovoljstvo i kruna uspeha našeg tima sa Odeljenja za vantelesnu oplodnju, koje ostvarenje šestogodišnjeg sna sada srećnih roditelja dodatno pojačava - kaže prof. Miković, za "Novosti". - Mi smo pre godinu dana promenili pristup načinu zamrzavanja i odmrzavanja embrina i sada vidimo prvi rezultat toga, a čekamo još 10 beba koje su "na putu". Za našu ustanovu je to divno. Kvalitet tog postupka je na visokom evropskom nivou i to budućim roditeljima uliva još više poverenja.

Mogućnost da zamrznu višak embriona o trošku države parovima koji se bore sa potomstvo mnogo olakšava, posebno ženama, jer ne moraju svaki put da prolaze sve faze VTO, od kojih su neke i neprijatne.

- Sa odmrznutim embrionom preskačemo prve tri, pa i četiri stepenice u postupku VTO, kao što je, recimo, hormonska stimulacija - objašnjava prof. Miković. - Odmah se pristupa embriotransferu, a procenat uspešnosti je visok.

U "Narodnom frontu" je od početka godine urađeno 350 postupaka vantelesne oplodnje iz stimulisanih ciklusa. Doktor Miković kaže da iz svakog drugog imaju ostvarenu trudnoću.

- Prethodnih godina radilo se do 260 postupaka za celu godinu, a ove ćemo duplirati taj broj - kaže prof. Miković.

VIŠE KADRA I OPREME

UZ izmenu protokola povećanju uspeha VTO postupaka u "Narodnom frontu", prema rečima direktora Mikovića, doprinelo je i investiranje u kadar i opremu, za šta je, kaže, zaslužno Ministarstvo zdravlja.

- Imali smo u poslednjih godinu dana izrazitu pomoć resornog Ministarstva zahvaljujući kojoj je nabavljeno 17 malih inkubatora, tri velika, dve komore, jedan mikroskop za mikromanipulacije pri oplodnji, dva ultrazvuka - priča prof. Miković. - Zahvaljujući tome možemo da dupliramo broj postupaka VTO, a ojačali smo i kadrovski. Umesto tri, sada imamo pet embriologa i još dva na volonterskoj specijalizaciji. Na postupak VTO čeka se samo koliko je nužno da par prođe pripremu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu