KAPIJE I FASADE ČUVAJU TAJNU VEKOVA: Zrenjanin je prepoznatljiv po svojoj zanosnoj arhitekturi

B. Grujić

08. 08. 2021. u 13:23

KAPIJE i fasade su najvernije lice i slika svakog grada i najodaniji čuvari tajni, događaja i vremena koja su prošla, ali i onih koja će tek doći.

КАПИЈЕ И ФАСАДЕ ЧУВАЈУ ТАЈНУ ВЕКОВА: Зрењанин је препознатљив по својој заносној архитектури

Foto B. Grujić

Zrenjanin, najveći i najautentičniji grad srednjeg Banata, prepoznatljiv je po svojoj zanosnoj arhitekturi, koju krasi istoricizam, koji obuhvata razdoblje od druge polovine 19. veka i teče uporedo sa stilom secesije, art dekoom i modernom i traje do početka Drugog svetskog rata.

- Veliki Bečkerek, danas Zrenjanin, od osamdesetih godina 19. veka, pa do početka Prvog svetskog rata bio je u ogromnom ekonomskom i kulturnom usponu i ubrzanom industrijskom razvoju, pa je to doprinelo aktivnoj građevinskoj delatnosti, kada je podignut veliki broj palata i privatnih kuća - kaže Bojan Kojičić, istoričar umetnosti iz zrenjaninskog Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

NAPOMINjE da su upravo u tom periodu izgrađene najznačajnije građevine u stilu istoricizma, koje su definisale urbani karakter grada.

- Živim već skoro deceniju u gradiću Vilahu, na granici Austrije i Slovenije i glavna šetališna ulica me neverovatno podseća na grad mog detinjstva, kao da je preslikana - kaže Zrenjaninka Danijela Radin, koja deo letnjeg odmora provodi sa porodicom u gradu u kojem je rođena i odrasla i podržava ideju učestalih obnova i rekonstrukcija fasada, kapija, ajmfor prolaza i pasaža u centru grada.

Foto B. Grujić

MNOGI su nakon aktuelnog projekta energetske efikasnosti privatnih kuća i zgrada, pomislili da je ovo spas i produžetak lagodnog života za Šeherezadu, Bukovčevu palatu, pa i napuštenu Pinovu vilu u Zrenjaninu, ali stručnjaci Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Zrenjaninu, sa nekoliko reči raspršili su svaku nadu.

- Valja slediti primer Novog Sada, jer Grad mora da stane iza obnove i rekonstrukcije i uloži sredstva, a aktuelni projekat zamene prozora i sređivanja fasada, radi veće energetske efikasnosti, sa decenijskim problemom koji nas tišti - nema veze - dodaje Kojičić, uz nadu da će se i tako nešto jednom desiti i prelepi centar i ulice naokolo, kao što su Gimnazijska, Svetosavska, Pupinova, dobiti još lepši i blistaviji sjaj.

Dok se to ne dogodi, poručuju stručnjaci, arhitekte i istoričari umetnosti, sve je na pojedinačnim inicijativama i želji vlasnika pojedinih zgrada u centru grada na obalama Begeja, da fasade, drvene kapije sa ukrasima i ulazi odolevaju zubu vremena.

Foto B. Grujić

SRUŠENA KUĆA FILKOVIĆA

ZBOG dotrajalosti i opasnosti da se sama uruši, 2015. godine, nakon dva veka postojanja, do temelja je srušena kuća Filkovića u centru Zrenjanina. Šest godina posle, još uvek nema nikakvih naznaka da li će biti izgrađena replika kuće u strogom centru grada, na čijem mestu zjapi rupa. Razlog zašto još uvek nema planova za podizanje replike ove znamenite zgrade su brojni pravni sporovi između Grada i pojedinih vlasnika poslovnih i stambenih prostora.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!