ĆERKA SA MORA DONELA KORONU: Ponovo se pune kovid bolnice!

Novosti online

07. 08. 2021. u 09:55

LETO i odmori učinili su da mnogi zaborave na pandemiju. To uživanje neki su skupo platili.

ЋЕРКА СА МОРА ДОНЕЛА КОРОНУ: Поново се пуне ковид болнице!

Foto D. Milovanović

U kovid bolnici u Batajnici sve je više pacijenata koji su se zarazili na odmoru ili u krugu porodice. Stručnjaci još jednom podsećaju da samo odgovornim ponašanjem i vakcinacijom štitimo sebe i ljude u svom okruženju.

Taman kada smo se ponadali da je epidemijska situacija bolja, podaci iz kovid bolnice u Batajnici to demantuju. Imaju 95 pacijenata, gotovo trostruko više nego pre samo nedelju dana.

- U jedinicama poluintenzivnog lečenja je osamdeset troje i dvanaestoro u jedinici intenzivnog lečenja. Od tih dvanaestoro, šestoro je intubirano - kaže prof. dr Tatjana Adžić Vukičević, direktorka kovid bolnice u Batajnici.

Prema njenim rečima, 95 odsto tih pacijenata je nevakcinisano.

- Uglavnom se radi o povratnicima iz inostranstva, što ste mogli lično da se uverite, ili su se vratili sa letovanja. Radi se o masovnim zaražavanjima unutar porodice, kao što do sada nikada nismo imali, sada imamo epidemije u porodicama - kaže doktorka Adžić Vukičević.

Pacijent Vojislav Dimitrijević kaže da je kovid prvo dobio njegov sin, pa on, a onda se zarazila i supruga.  

- Dobio sam prošle subote, ćerka koja nije vakcinisana bila je sa drugarima u Budvi. Preko nekoga je dobila, tako da je meni prenela. Ona je na svu sreću dobro - kaže 52-godišnji Boris Vujičić.

Rajko Vasić kaže da je imao temperaturu, da je malaksao: - Osam dana sam imao temperaturu i nisam više mogao da izdržim, morao sam da dođem u bolnicu.

Nakon što su osetili posledice kovida, neki od njih više nemaju dilemu – kažu da će se vakcinisati. 

Zbog povećanja broja pacijenata, u Batajnici je pre tri dana otvorena još jedna jedinica poluintenzivne nege. Oko 80 odsto pacijenata su muškarci srednjih godina.

(RTS)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

VREMENSKA PROGNOZA ZA UTORAK 24. MAJ: Toplo i nestabilno, mogući lokalni pljuskovi sa grmljavinom