ULAZAK I SA STRANOM POTVRDOM: Država promenila pravila za prelazak granice, u pripremi je mere za stimulaciju posustale vakcinacije

B. R.

22. 07. 2021. u 09:11

SVI epidemiološki parametri su u usponu. To je za epidemiologe pouzdan pokazatelja novog zamaha epidemije, a projekcije ne ohrabruju. Stručnjaci upozoravaju da bismo vrlo brzo mogli da imamo i po 1.000 novozaraženih za dan.

УЛАЗАК И СА СТРАНОМ ПОТВРДОМ: Држава променила правила за прелазак границе, у припреми је мере за стимулацију посустале вакцинације

Foto N. Skenderija

Delta soj koji se u Americi detektuje kod 90, a u Španiji kod čak 93 odsto novoinficiranih, kod nas još nije dominantan, ali uz lokalno prenošenje, mogao bi da počne brže da se širi i zbog putovanja u zemlje sa većom cirkulacijom mutiranog virusa zbog sezone godišnjih odmora, ali i masovnijih dolazaka dijaspore.

Ulazak u Srbiju odnedavno je olakšan, jer je država promenila pravila koja regulišu prelazak granice. Izmena se odnosi samo na potvrde o vakcinaciji. Sad u zemlju sa sertifikatom o kompletnoj imunizaciji mogu da uđu i pelcovani u inostranstvu. Ranije se priznavao samo sertifikat o primljenoj vakcini u Srbiji, a sada važe i potvrde izdate u drugim zemljama.

Za nevakcinisane državljane Srbije koji ulaze u našu zemlju ostaju isti uslovi potvrda o preležanom kovidu, negativan PCR, antigenski test ili 10 dana karantina. Promena je i što je na spisak država iz kojih je "otvoren" ulaz, bez epidemiološkog uslovljavanja, uz Albaniju, BiH, Crnu Goru, Severnu Makedoniju i Mađarsku, dodata Hrvatska i Bugarska.

Pitanje ubrzavanja vakcinacije za državu i dalje ostaje prioritet.

- Evidentno je da će četvrti talas korone biti mnogo jak ako ne povećamo procenat vakcinacije i zato država sprema niz mera za stimulaciju vakcinacije. Sve detalje će država predstaviti narednih dana. A kada bih se ja pitao, uveo bih obaveznu vakcinaciju za sve građane. Postoji ozbiljna opasnost da se odugovlačenjem vakcinacije pojavi mutant rezistentan na vakcine. I zato pokušavamo na sve načine da u što kraćem vremenu imunizujemo što više ljudi - rekao je Mirsad Đerlek, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja.

DELTA SE ŠIRI

DELTA soj korone dominantan je među zaraženima u evropskim zemljama. Gotovo sve države beleže povećanje broja obolelih, a strani lekari smatraju da je četvrti talas epidemije uveliko počeo. Slično je i u regionu, iako stanje nije dramatično. Broj novozaraženih u okolnim zemljama u blagom je porastu. Stopa širenja zaraze među najvećim je u Austriji, koja beleži oko 400 novozaraženih dnevno, od čega je oko stotinu samo u Beču.

VOJSKA PODRŽAVA OBAVEZU

MINISTAR Neboša Stefanović izjavio je u sredu da u sistemu odbrane podržavaju obaveznu vakcinaciju protiv korone, navodeći da u tim redovima postoji disciplina i po tom pitanju.

- Imamo bolju situaciju sa koronom jer imamo vakcinu, ali ne i dovoljno vakcinisanih. Svi moraju da shvate da treba da se vakcinišemo, ako hoćemo da pomognemo sebi, ali i zdravstvenim radnicima - rekao je Stefanović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

OTEŽANO DISANJE, GLAVOBOLJE, UBRZAN RAD SRCA... Beograđani se žale na brojne tegobe, lekar objasnio o čemu je reč i kako možemo sebi pomoći