KAKVA POJAČANJA STIŽU VOJSCI SRBIJE? Ambasador Lazanski objasnio - dva ruska sistema koja su najbolja na svetu (VIDEO)

Novosti online

03. 07. 2021. u 20:36

NABAVKOM ruskog PVO sistema "Krasuha", namenjenog za elektronsku borbu, i protivoklopne rakete "Kornet", koja se u svojoj klasi smatra najboljom na svetu, Vojska Srbije bi značajno ojačala odbrambenu moć, ocenio je ambasador Srbije u Rusiji Miroslav Lazanski.

КАКВА ПОЈАЧАЊА СТИЖУ ВОЈСЦИ СРБИЈЕ? Амбасадор Лазански објаснио - два руска система која су најбоља на свету (ВИДЕО)

Foto: P. Milošević/Ministarstvo odbrane Ruske Federacije

Komentarišući saznanja da Srbija razmatra kupovinu "Krasuhe" ambasador je istakao da bi u tom slučaju Srbija bila jedina zemlja u regionu koja raspolaže tim sredstvom za elektronsku borbu, dok bi, kako je rekao, nabavka "Korneta" bio odličan izbor za Vojsku Srbije.

- Nama je "Krasuha" veoma važna zato što je u segmentu PVO jako dobra za borbu protiv dronova, aviona i niskoletećih ciljeva. To je sredstvo elektronskog ometanja, složen elektronski sistem koji je u kombinaciji s "Pancirom" nenadmašan u svojoj kategoriji - kaže Lazanski.

"Krasuha" elektronski štiti komandna mesta, grupisane kopnene snage, sisteme PVO, važne industrijske i strateške objekte. Sistem funkcioniše tako što analizira vrstu signala i ometa zračenje neprijateljskih radara.

"Krasuha" je mobilni sistem koji deluje u prečniku i do 400 kilometara, a može da ometa rad radara i na modernim avionima, da dezorjentiše navođene visokoprecizne rakete, ali da blokira rad bespilotnih letelica. Primera radi, sistem "Krasuha S4" može da na opasnoj blizini detektuje jurišnu protivničku avijaciju i ometa rad njene opreme. Ta stanica "lovi" radarski signal aviona koji se približava, analizira ga i blokira ga, čime onemogućuje protivnika da nišani i puca, a uz pomoć jedinstvene opreme, ovaj sistem može podjednako efikasno da deluje na sve vazdušne mete. U isto vreme, ni brzina, ni visina letelice protivnika ne utiču na borbene mogućnosti "Krasuhe", koja je svoju efikasnost pokazala i u Siriji.

Sistem "Krasuha"/Foto: Ministarstvo odbrane Ruske Federacije

- Ja sam u ruskoj vazduhoplovnoj bazi "Hmejmim" u Siriji 2015. godine gledao kako "Krasuhu" instaliraju i bila je upravo u kombinaciji sa "Pancirom". Ona se ne može porediti ni sa čim drugim zato što su u sredstvima elektronske borbe, elektronskog ometanja, Rusi prvi u svetu - naglasio je ambasador.

Rusi su, čak i po priznanju eksperata NATO-a, u elektronskoj borbi otišli najdalje u svetu. U martovskom izveštaju američke Kancelarije za reviziju, Vašington otvoreno priznaje da je američka vojska izgubila nadmoć u izvođenju operacija u elektromagnetnom spektru. Takođe se napominje da su ruske snage za borbu u elektromagnetnom spektru pokazale svoju efikasnost "u stvarnoj upotrebi ovih sredstava protiv SAD i drugih zemalja", ali se u izveštaju ne navodi o kakvim slučajevima se radi.

Ruski vojni eksperti ističu značaj sistema za elektronsku borbu, jer oni ne samo da "oslepljuju" protivnika i remete rad njihovih sistema, nego omogućavaju i zaštitu sopstvenih snaga od neprijateljskih dejstava.

Razvoj sistema "Krasuha" započeo je sredinom devedesetih, a uveden je u upotrebu 2012. godine. Istovremeno su razvijani sistemi "Krasuha-2" i "Krasuha-4".

"Krasuha-2" je analogna i instalira se u tri terenska vozila, a "Krasuha-4" digitalna i postavljena u dva vozila. Ima domet od 150 do 300 kilometara, dok se taktičko-tehničke mogućnosti modernizovane verzije "Krasuhe-20" drže u tajnosti, ali se zna da ima domet do 400 kilometara. Jedan od glavnih zadataka sistema je i neutralizacija letećih radara AVAKS, bez kog moderni nevidljivi avioni praktično ne mogu da lete.

"Kornet" - odličan izbor za Vojsku Srbije

Govoreći o mogućoj nabavci raketa "Kornet", Lazanski ističe da je to "vrhunski protivoklopni projektil, koji probija oklop koji je ekvivalent metar pancirnog čelika".

- "Kornet" nismo imali do sada i on nam je neophodan pošto su protivoklopne rakete u našem sastavu većinom stare sovjetske "Maljutke" sa nekom vrstom modernizacije koju smo mi radili - kaže ambasador.

Raketa "Kornet"/Foto: Ministarstvo odbrane Ruske Federacije

Rakete "Kornet" su toliko precizne i snažne da rade po principu "jedan hitac – jedan tenk". Projektili su u stanju ne samo da potpuno probiju oklop deblji od jednog metra, nego i da unište bunkere, pa bi ovo pojačanje bilo veoma značajno za Vojsku Srbije.

- "Kornet" probija oklope svih današnjih modernih tenkova. Apsolutno u svojoj kategoriji protivoklopnih raketa "Kornet" je najbolja raketa i to bi bio odličan izbor za našu vojsku - ocenio je Lazanski.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!