Koje su najefikasnije mere prevencije kardiovaskularnih bolesti

Novosti onlajn

29. 06. 2021. u 08:00

KARDIOVASKULARNA oboljenja spadaju u grupu najčešće dijagnostikovanih bolesti u modernim i razvijenim društvima, što ne znači da su društva u razvoju pošteđena ili manje pogođena epidemijom koronarnih oboljenja.

Које су најефикасније мере превенције кардиоваскуларних болести

Foto: Depositphotos

Kod njih su bolesti iz ove grupe u porastu, pa se očekuje da će se ukupan broj obolelih i u jednim i drugim zemljama biti u porastu u narednim godinama. 

Jedna ohrabrujuća činjenica u vezi sa koronarnim oboljenjima je da se ona mogu sprečiti pravovremenom reakcijom i da je moguće uticati na smanjenje broja najtežnih slučajeva koji se završavaju smrću. Da bi se to desilo važno je da se primenjuju preventivne mere, da stanovništvo odlazi na kardiološke preglede radi ranog dijagnostikovanja kardiovaskularnih bolesti i da se primenjuju inovativni terapijski postupci. 

Prevencija rizičnih faktora kao spas

Naučnici su došli do zaključka i saglasnosti oko toga da je prevencija rizičnih faktora u svim starosnim strukturama, a naročito kod dece i omladine, najbolji način za suzbijanje globalnog rasta kardiovaskularnih oboljenja. Postoje brojna istraživanja koja podupiru tezu da je izlaganje rizičnim faktorima još u detinjstvu, siguran put ka životu sa koronarnim oboljenjima u kasnijim godinama. 

Faktori rizika na koje možemo i na koje ne možemo uticati

Šta se smatra najčešćim faktorima rizika za pojavu koronarnih bolesti? Pre svega, treba da ove faktore grupišemo na one na koje možemo i na one na koje ne možemo uticati, kao što su: nasledni faktor, pol (veći broj obolelih su muškarci) i starost (obično se u kasnijim godinama pojavljuje veći broj obolelih, ali to ne znači da mladi nisu ugroženi).

Faktori na koje možemo uticati su: konzumacija cigareta, neredovna i nezdrava ishrana, gojaznost, stres. Ukoliko o njima ne vodimo računa, sva je prilika da će se pojaviti prve ozbiljne crvene zastave koje će nam ukazati na to da nešto nije u redu, poput povećanog krvnog pritiska i povišenog nivoa holesterola. 

Mere prevencije kardiovaskularnih oboljenja koje daju najbolje rezultate

Kako bismo izbegli probleme koje nam mogu doneti kardiovaskularne bolesti, najvažnije je da budemo posvećeni zdravom načinu života, da vodimo računa o hrani koju jedemo, količini alkohola koju unosimo u organizam, da što više izbegavamo stres, a da se umesto toga okrenemo sportu i boravku u prirodi. Hajde da proverimo koje su tri glavne preporuke kardiološkog centra za prevenciju kardiovaskularnih oboljenja: 

  • Zdrava ishrana – pod ovim podrazumevamo unošenje vitamina (posebno folne kiseline) minerala, vlakana i drugih sastojaka voća i povrća, koji pomažu da se održi optimalna telesna masa, što znači da strogo treba izbegavati sve namirnice koje mogu podići holesterol ili one koje sadrže proste šećere. 
  • Fizička aktivnost – pod ovim ne podrazumevamo uvek bavljenje nekim sportom, iako ni to ne bi bilo loše, već je često sasvim dovoljno da svakodnevno šetamo pola sata minimum i tako pokrenemo organizam, aktiviramo mišiće i sagorimo suvišne kalorije. U skladu sa formom u kojoj se neko nalazi, treba da bude i aktivnost i njen intenzitet, pa tako oni koji su u boljoj kondiciji mogu da trče, voze bicikl, igraju tenis, fudbal i sl, dok oni koji se ne osećaju spremnim za to, mogu da se upute u kraću ili dužu šetnju.
  • Dovoljna količina sna – da bi se telo regenerisalo i odmorilo, potrebno je od 7 do 8 sati sna. Jako je važno da na počinak odlazite najkasnije do 23.00 kako bi kvalitet vašeg sna bio bolji i kako bi se prirodni procesi u organizmu odvijali normalno. Istraživanja pokazuju da nepravilan san i spavanje manje od preporučenog vremena, dovodi do povećanja telesne težine, što je jedan od faktora rizika za pojavu kardiovaskularnih bolesti.

Preventivni kardiološki pregled može da sačuva vaše srce

Još jedan važan faktor prevencije koronarnih bolesti je i redovan preventivni kardiološki pregled. Kako biste bili sigurni u kom stanju se nalazi vaše srce i kompletan kardiovaskularni sistem, zakažite totalni pregled srca koji podrazumeva proveru više parametara uz pomoć EKG-a, EHO, Ergometrije – stress testa... Posvetite sat vremena svog vremena zdravlju i budite sigurni da će vam vaše srce biti zahvalno.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KNAUS: Francuska i Nemačka blokiraju glasanje o Prištini u Savetu Evrope, Vučić efektno apelovao na Makrona