POSLE ŠEST I PO DECENIJA: Ograda iz Severne Makedonije stigla u Beograd - vraćena na mesto gde je bila od 1936. do 1956. (FOTO)

J.M.

09. 06. 2021. u 19:13

DEO nekadašnje ograde koja je bila oko sadašnjeg Doma Narodne skupštine u Beogradu, vraćen je "na staro mesto" posle ravno 65 godina.

ПОСЛЕ ШЕСТ И ПО ДЕЦЕНИЈА: Ограда из Северне Македоније стигла у Београд - враћена на место где је била од 1936. до 1956. (ФОТО)

Foto: N. Skenderija

Specijalnim letom u našu zemlju dopremljen je danas posle podne iz Severne Makedonije ispred srpskog parlamenta u Beogradu, gde su ga radnici potom postavljali za primopredaju, planiranu za sutra ujuto u 7.30. Kako je najavljeno u protokolu, predsedniku Skupštine Srbije Ivici Dačiću predaće je sutra gradonačelnik Ohrida Konstantin Georgievski.

Reč je o sačuvanom fragmentu ograde, dužine oko 4 metra koji je posle demontaže 1956. ugrađen ispred Titove vile "Biljana" u Ohridu.

Foto: Monografija Doma Narodne skupštine

Skupštine Kraljevine Jugoslavije

Ograda od kovanog gvožđa, za koju su istoričari umetnosti tvrdili da je "raskošna i očaravajuća" postavljena je 1936. godine oko Skupštine Kraljevine Jugoslavije i bila je duga oko 500 metara. Rađena je po projektu čuvenog arhitekte Nikolaja Krasnova.

Foto: Muzej Grada Beograda

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (2)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu