MUJINI VOLEJI VEČNO U SRCIMA GROBARA: Mustafa Hasanagić, legendarni fudbaler Partizana, trčanje za loptom zamenio šetnjama

Jelena DINČIĆ

27. 05. 2021. u 10:49

NA Topčidersko brdo i stadion JNA iz pribojskog FAP prvi put je zakoračio davne 1961. godine i za Partizan tokom narednih sedam godina odigrao 337 utakmica, postigao 355 golova! Ostao je zapamćen kao najbolji strelac u ranoj istoriji kluba.

МУЈИНИ ВОЛЕЈИ ВЕЧНО У СРЦИМА ГРОБАРА: Мустафа Хасанагић, легендарни фудбалер Партизана, трчање за лоптом заменио шетњама

Foto I. Marinković

Protivničku mrežu Mustafa Hasanagić, danas vremešni penzioner, koji je nedavno proslavio 80. rođendan, žargonski rečeno zatresao je gotovo na svakoj utakmici na kojoj je igrao. Iako je kopačke davno okačio o klin, fudbal mu je i dalje prva ljubav, koja u njegovom slučaju, zaborava nema.

- Kad jednom uđe pod kožu, nikada ne izlazi, tako je i u mom životu, ljubav prema fudbalu i igra vodile su me kroz život - započinje svoju priču za "Novosti" Hasanagić.

- Iako odavno nisam aktivan igrač, svakako sam pasionirani gledalac, ne propuštam fudbalske utakmice ni domaćeg ni svetskog šampionata, i dalje ih pratim sa istim žarom kao i kada sam ih igrao.

TRI PUTA TRESAO MREŽU MILANU

RETKO koji igrač u svetu može da se pohvali da je tri puta na jednoj utakmici zatresao mrežu čuvenog Milana. Međutim, time može da se podiči Mustafa Hasanagić. Na nezaboravnom prijateljskom meču Partizan - Milan u Beogradu Muja je ostvario het-trik koji se i dan danas prepričava.

Foto Fejsbuk

 

A od kada je gospodario terenom prošlo je više od pola veka kada je čuveni Muja, kako su ga nekad zvali navijači, predvodio navalu Partizana.

Njegovi golovi i dan-danas se pamte i prepričavaju, istina kod malo starijih pristalica crno-belih, koji su imali sreću da gledaju ovog nesvakidašnjeg golgetera.

Specijalnost su mu bili efektni pogoci, odnosno da loptu prihvati prvo na grudi, pa je onda strahovitim volejom smesti obično pod prečku.

U Partizanu je najpre zaigrao za mladi tim crno-belih, a kada je od 60 golova celog tima postigao 40, prebačen je u prvu garnituru, gde su ga čekali asovi poput Galića, Kovačevića, Šoškića, Jusufija, Miladinovića, Vasovića.

I u tako jakoj konkurenciji popularni Muja se dobro snašao i odlično uklopio, i postao prvi strelac šampionata.

Kad je Partizan dospeo 1966. do finala Kupa šampiona bio je i prvi golgeter ovog najuglednijeg takmičenja pod okriljem UEFA.

GOLGETER SNIMIO I PLOČU

DOK je gradio fudbalsku karijeru u Partizanu Hasanagića su muzički producenti angažovali kao prvog fudbalera da snimi ploču. Ona je imala ogromni tiraž, jer svi su želeli da čuju kako Muja peva, a ne samo da vide kako postiže golove. "Sarajevo na Miljacki hladnoj", "Ljubav naša kratka beše", "Mali Carigrade" i "Šetao sam kraj Morave" su četiri njegova hita sa ploče, na čijem omotu se nalazila slika Hasanagića u dresu Partizana.

Ipak, trčanje za loptom i golgeterske manevre je davno ostavio po strani i danas slobodno vreme uglavnom krati dugim šetnjama po prestoničkim ulicama, u društvu unuka i brojnih prijatelja. Dodaje da za loptom odavno nije potrčao.

- I penzija ima svoje čari i prednosti, u mladosti je čovek brži sposobniji i spretniji, sve se stiže, a u ovim godinama smo sve oprezniji, više se čuvamo - kroz smeh dodaje Muja.

- Ljudi se u starosti uspore, što je i dobro, ali nikako ne valja da se zaustavimo. Moramo pronaći nešto što će nas pokretati, dati nam novu snagu da i dalje sigurnim koracima koračamo kroz život.

ISTORIJSKA UTAKMICA

PROŠLO je punih 55 godina otkako je Partizan zastao na korak od sna. Ostao je 11. maj 1966. upisan u istoriji kluba, ali uvek sa prefiksom "zamalo" jer "Partizanove bebe" među kojima je bio i Mustafa nisu uspele da izdrže protiv slavnog Real Madrida i zauzmu tron Evrope.

Među svakodnevnim rutinama mu je svakako dobra čašica razgovora sa prijateljima, ali i šetnja po vračarskim ulicama. Slobodno vreme krati uz dobre knjige i raduje se putovanjima koja su mu postala strast.

- Trenutna situacija nas je navela da bolje upoznamo svoju zemlju, nedavno sam se vratio sa Kopaonika, a ako nas vreme posluži, uskoro planiram da otputujem i na more. Volim putovanja i ako ponovo odlazim na istu destinaciju iznova se radujem kao da je prvi put - ističe za kraj naš sagovornik.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna