DVERI PATRIJARŠIJE OTVORENE ZA VERNIKE: Srpsku svetinju kod Peći, posle ublažavanja epidemioloških mera, pohodi sve više posetilaca iz zemlje

D. ZEČEVIĆ

25. 05. 2021. u 09:43

NE skrivaju radost monahinje u Pećkoj patrijaršiji što su manastirske dveri ponovo otvorene za posete. Bile su, mesecima zatvorene, zbog epidemije virusa korona.

ДВЕРИ ПАТРИЈАРШИЈЕ ОТВОРЕНЕ ЗА ВЕРНИКЕ: Српску светињу код Пећи, после ублажавања епидемиолошких мера, походи све више посетилаца из земље

Foto D. Zečević

- Same smo zatvorile svetinju jer je virus vladao svuda oko nas i nismo dozvoljavale posete.

Ali, hvala Bogu kada se sve završilo, Patrijaršija je ponovo otvorena za sve dobronamerne koji žele da dođu - kazuju nam monahinje.

Kažu i da su prethodnih dana počeli da dolaze turisti i pokloničke grupe. Znatiželjno razgledaju unutrašnjost crkava, mole se nad kivotima i grobnim mestima srpskih patrijaraha... Baš tokom naše posete u Pećkoj patrijaršiji bila je grupa žena iz Beograda koje su doputovale svojim automobilima.

Foto D. Zečević

- Dolaze najčešće organizovane pokloničke grupe iz Niša, Beograda i drugih gradova. Oni obilaze i Visoke Dečane i druge naše svetinje na Kosmetu, ali dolaze nam i raseljeni Srbi iz Peći i drugih krajeva KiM. Žao nam je, međutim, što nema više našeg naroda u okruženju, što su otišli - rekle su nam monahinje dok su zajedno odlazile na večernju službu u svetinji.

UTISCI

OVDE je nestvarno. Ovde su vekovi našeg postojanja. Pećka patrijaršija je spoj srpske istorije i duhovnosti, to su vekovi. U ovoj svetinji sam drugi put. Žao mi je što mnogo naših ljudi i ne zna dovoljno o blagu koje posedujemo na Kosmetu. Zato bi trebalo što pre ovde da dođu - kaže nam Jasenka Momirović iz Beograda.

U manastirskoj porti, sreli smo i mati Haritinu, igumaniju Pećke patrijaršije. Pitali smo je da, za "Novosti", prokomentariše zahtev prištinskih institucija upućen Unesku da sa liste ugroženih spomenika uklone Dečane, Gračanicu, Crkvu Svete Petke u Prizrenu i Pećku patrijaršiju.

Foto D. Zečević

- Ni u kom slučaju se naša svetinja ne može ukloniti sa liste ugrožene kulturne baštine Srpske pravoslavne crkve na Kosovu i Metohiji, jer nismo potpuno bezbedni ni sigurni. To se ne može dogoditi - rekla nam je, kratko, u porti srpske svetinje koja objedinjava četiri pravoslavna hrama građena u 13. i 14. veku posvećena Svetim apostolima, svetim Dimitriju i Nikoli, kao i Presvetoj Bogorodici.

SADA MIRNO, ALI PAMTE NASILjE

IMAMO mi dobru saradnju sa policijom čiji se punkt nalazi na ulazu u manastirsko dvorište. Trenutno nas niko ne uznemirava i normalno odlazimo do Peći u nabavku namirnica. Ipak, pamtimo brojne ranije incidente i pokušaje svojatanja ove naše svetinje od strane Albanaca - kažu monahinje.

Manastir i monahinje, kako kaže igumanija, čuvaju vera i majka Božja, čudotvorna ikona Pećke Bogorodice, kao i arhiepiskopi srpski i sarkofazi sa njihovim moštima, jer je u svetinji sahranjeno 14 srpskih patrijaraha.

- Značaj ove svetinje za našu pravoslavnu crkvu, ali i čitav srpski narod je veliki, ali nas mnogo boli to što su se Srbi iselili. Po svemu sudeći zauvek, jer, očito, da nema povratka - dodaje tužno mati Haritina.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)