NA DAN KAD JE ROĐEN, TU JE POSAĐEN ORAH: U Podgorici otvoren park posvećen Đorđu Balaševiću (VIDEO)

Tanjug

12. 05. 2021. u 00:30

U PODGORICI je večeras svečano otvoren park posvećen nedavno preminulom kantautoru Đorđu Balaševiću.

НА ДАН КАД ЈЕ РОЂЕН, ТУ ЈЕ ПОСАЂЕН ОРАХ: У Подгорици отворен парк посвећен Ђорђу Балашевићу (ВИДЕО)

Foto: Printskrin

Simbolično, kao u Balaševićevoj pesmi "Na dan kad sam rođen, tu je posađen orah" gradonačelnik Podorice Ivan Vuković i direktorka gradskog preduzeća Zelenilo Daca Popović, na njegov rođendan, posadili su orah i predali građanima na upotrebu još jedan novi park, prenosi RTCG.

Gradonačelnik je poručio da je Podgorica odlučila da se "Panonskom mornaru" oduži na ovaj način i ovekoveči uspomenu na njega.

U tematskom parku, koji se prostire na 7.000 metara kvadratnih posađeno je 68 sadnica drveća od kojih svaka simbolizuje po jednu godinu života Balaševića, a sve posađene vrste opevane su u njegovim pesmama (kesten, dud, badem, dunja, lipa, čempres), dok se aleja bagrema već nalazila na ovom prostoru.

Takođe, posađeno je i više od 80 sadnica žbunja, perena, ruža, ruzmarina, a trava je posejana na svim slobodnim površinama (5.600m2).

Foto: Printskrin

U parku su izgrađene staze od rizle, tri betonska platoa, ugrađeno je 19 parkovskih klupa kao i četiri ljuljaške za odrasle i tri za decu.

U parku je duž pešačkih staza postavljeno 11 tabli sa stihovima najpoznatijih Balaševićevih pesama.

Park je i osvetljen, a ukupna vrednost radova iznosi oko 100.000 evra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Zrenjaninac

12.05.2021. 01:40

Bravo, Crnogorci. Hvala Vam za sećanje na našeg pesnika ravnice i dobrih ljudi. Ovi naši su se izgubili u svemiru "Čekajići Montenegro expres". Niko ni ulicu, ni trg, ni park, a kamoli most na Begeju ispod kojeg je zaprosio Olju da nazove njegovim imenom. Hvala Vam još jednom.Naše "bitange nevolem".