NA DAN KAD JE ROĐEN, TU JE POSAĐEN ORAH: U Podgorici otvoren park posvećen Đorđu Balaševiću (VIDEO)

Tanjug

12. 05. 2021. u 00:30

U PODGORICI je večeras svečano otvoren park posvećen nedavno preminulom kantautoru Đorđu Balaševiću.

НА ДАН КАД ЈЕ РОЂЕН, ТУ ЈЕ ПОСАЂЕН ОРАХ: У Подгорици отворен парк посвећен Ђорђу Балашевићу (ВИДЕО)

Foto: Printskrin

Simbolično, kao u Balaševićevoj pesmi "Na dan kad sam rođen, tu je posađen orah" gradonačelnik Podorice Ivan Vuković i direktorka gradskog preduzeća Zelenilo Daca Popović, na njegov rođendan, posadili su orah i predali građanima na upotrebu još jedan novi park, prenosi RTCG.

Gradonačelnik je poručio da je Podgorica odlučila da se "Panonskom mornaru" oduži na ovaj način i ovekoveči uspomenu na njega.

U tematskom parku, koji se prostire na 7.000 metara kvadratnih posađeno je 68 sadnica drveća od kojih svaka simbolizuje po jednu godinu života Balaševića, a sve posađene vrste opevane su u njegovim pesmama (kesten, dud, badem, dunja, lipa, čempres), dok se aleja bagrema već nalazila na ovom prostoru.

Takođe, posađeno je i više od 80 sadnica žbunja, perena, ruža, ruzmarina, a trava je posejana na svim slobodnim površinama (5.600m2).

Foto: Printskrin

U parku su izgrađene staze od rizle, tri betonska platoa, ugrađeno je 19 parkovskih klupa kao i četiri ljuljaške za odrasle i tri za decu.

U parku je duž pešačkih staza postavljeno 11 tabli sa stihovima najpoznatijih Balaševićevih pesama.

Park je i osvetljen, a ukupna vrednost radova iznosi oko 100.000 evra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

PRIORITET ELENA GRUPE:Sprečiti stečaj u Vektra Boki