PREDLOŽEN BANKROT VEKTRA BOKE: Kroz stečaj proceniti odgovornost za propalu privatizaciju

V. V.

22. 04. 2021. u 21:47

PRIVREDNOM sudu upućen je iz Uprave prihoda i carina predlog za pokretanje stečaja u „Vektra Boki", potvrdio je v.d. direktora Uprave Aleksandar Damjanović.

ПРЕДЛОЖЕН БАНКРОТ ВЕКТРА БОКЕ: Кроз стечај проценити одговорност за пропалу приватизацију

Foto: V. Vujnović

Objašnjeno je da je uvođenje klasičnog stečaja kroz bankrot moguće ako stečajni dužnik postupa suprotno planu reorganizacije, koji ima jačinu sudske odluke. Privredni sud narednih dana treba da odluči o ovom zahtevu. Neizmirene a dospele obaveze prema Upravi prihoda, kako je definisano Planom reorganizacije, iznose nešto više od miliona evra. Odlazak „Vektra Boke" u klasični stečaj bilo bi korisno sadašnjim i bivšim radnicima jer bi stekli prioritet u naplati. I Uprava prihoda mogla bi da brže naplatiti svoja potraživanja.

Prema rečima predsednika NVO „Bivši radnici Vektra Boke" Đorđa Rajaka odlukom Ustavnog suda o izmeni Zakona o stečaju iz 2018. radnici su već u prvom isplatnom redu, a to sada samo treba ozvaničiti i primeniti.

– Najbitnije je da Poreska uprava naplati sve što treba da bismo mi mogli ostvariti pravo na penziju, ostala potraživanja i zarade. Ima radnika kojima nisu uplaćivani doprinosi za po 15 godina staža. Nismo dobili ni otpremnine, pa bi bilo dobro da se kroz taj novi stečaj i mi konačno naplatimo. Društvo neka se dalje bavi kapitalom Boke, kazao je Rajak. Dodaje i da su podneli inicijativu za sastanak sa predstavnicima Uprave prihoda i carina kako bi se dogovorili za deo radničkih potraživanja.

Advokat Jovan Pejović,pravni zastupnik radnika, kaže da Uprava prihoda ima zakonsko pravo da pokrene stečaj ali da to ne odgovora Opštini Herceg Novi niti radnicima, sve dok je Blažo Jovanić predsednik Privrednog suda.

Pejović smatra da se Jovanić "ponaša subjektivno i svesno krši zakon."

-U Planu reorganizacije koji je on lično potpisao stoji da će ostvarena potraživanja biti naplativa i da će dospeti krajem kalendarske godine u kojoj se završi parnica. Opština Herceg Novi dobila je parnicu protiv Vektra Boke za dva miliona evra. Međutim, predsednik Privrednog suda blokirao je izvršenje sa obrazloženjem da nije pravedno da se primenjuje Plan reorganizacije prema Opštini i radnicima nego da moraju da čekaju završetak specijalnog postupka, objasnio je Pejović.

Sa druge strane, ističe Pejović, postoji opravdana opasnost da 24 miliona kredita koje je Brković prebacio na Vektra Boku, budu zaostatak imovine ove kompanije.

Pejović smatra da bi trebalo smeniti Jovanića, utvrditi njegovu odgovornost, potom proglasiti stečaj a kroz taj process proceniti i odgovornost svih koji su učestvovali u ovoj neuspešnoj privatizaciji, otkriti gde su pare, i ko je obezbeđivao kredite koji nisu otplaćivani.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KAKVA KLOPKA: Ovako je policija nadmudrila huligane i pohapsila aktere velike tuče navijača pred večiti derbi (FOTO/VIDEO)