U BARU 22. MART DAN ŽALOSTI: Godinu dana od prvog smrtnog slučaja od posledice virusa korona

B. D.

21. 03. 2021. u 12:15

PRVI smrtni slučaj od posledica koronavirusa u Crnoj Gori zabeležen je 22.marta 2020.godine kada je u Kliničkom centru preminuio pacijent (65) iz Herceg Novog.

У БАРУ 22. МАРТ ДАН ЖАЛОСТИ: Годину дана од првог смртног случаја од последице вируса корона

Foto: S.Petović

Od tada do danas od posledica kovida -19 u Crnoj Gori preminulo su  1.194 pacijenta.  Predsednik Crne Gore Milo Đukanović  očekuje  od Vlade  da 22. mart proglasi danom nacionalnog sećanja na sve žrtve virusa korona. 

Predsednik opštine Bar Dušan Raičević proglasio je 22. mart za Dan žalosti za preminule od posledica koronavirusa na teritoriji opštine Bar i podržao inicijativu za proglašenje Dana nacionalnog sećanja na preminule od posledica koronavirusa u Crnoj Gori.

- Obeležavanjem dana sećanja na sve koji su izgubili živote usled razarajućeg dejstva novog koronavirusa pokazujemo dužan pijetet svim žrtvama čiji je prerani odlazak bolan i nenadoknadiv gubitak ne samo za porodice, već za grad u celini i čitavo društvo - saopštio je Raičević.

Podržavajući inicijativu Predsednika Crne Gore, obeležavanjem dana žalosti na teritoriji barske opštine, Bar - kako dodaje Raičević - pokazuje poštovanje za sve preminule u Crnoj Gori, i još jednom upućuje izraze dubokog saosećanja sa porodicama preminulih.

- Dan uoči 22. marta, kada je u Crnoj Gori zabelžen prvi smrtni slučaj od posledica koronavirusa, Bar je izgubio 124 svoja stanovnika, a Crna Gora 1194 građana, podsetio je Raičević.

Dan žalosti obeležava se isticanjem zastave na pola koplja na zgradi Opštine Bar, javnim preduzećima čiji je osnivač Opština, objektima mesnih zajednica i drugih ustanova na teritoriji barske opštine. Elektronski i drugi mediji, organizatori javnih programa i sadržaja dužni su da svoje programe i sadržaje prilagode danu žalosti. 

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović kazao je da od Vlade očekuje da 22. mart proglasi danom nacionalnog sećanja na sve žrtve virusa korona. Zastava na zgradi Predsednika sutra će, kako je najavio, biti spuštena na pola koplja.

- Podržao sam inicijativu aktiviste za ljudska prava Aleksandra Zekovića da se 22. mart proglasi danom žalosti i danom nacionalnog sećanja na sve žrtve koronavirusa, saopštio je Đukanović na Tviteru. 

On  smatra i da žrtve zaslužuju spomenik.

- Očekujem da će Vlada proglasiti dan žalosti i da će se ozbiljno uzeti u razmatranje ideja o podizanju spomenika, poručio je Đukanović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KAKVA KLOPKA: Ovako je policija nadmudrila huligane i pohapsila aktere velike tuče navijača pred večiti derbi (FOTO/VIDEO)