ĐALOVIĆA PEĆINA OČARAĆE TURISTE: Ulaganje u prirodnu atrakciju kod Bijelog Polja

Milutin Sekulović

07. 02. 2021. u 09:34

VEOMA značajan dan za Bijelo Polje. Za čitavu Crnu Goru. Stvaraju se uslovi za ulazak u najzahtevniju fazu projekta Đalovića pećina.

ЂАЛОВИЋА ПЕЋИНА ОЧАРАЋЕ ТУРИСТЕ: Улагање у природну атракцију код Бијелог Поља

Foto Željko Madžgalj

Završen je put, završeno je elektrosnabdevanje, završava se vizitoring centar, ali je upravo ulazak, odnosno proboj ovog tunela koji ulazi u srce pećine ključan za finiširanje projekta.

Ovako se javnosti obratio predsednik opštine Bijelo Polje Petar Smolović, povodom probijanja ulaza u Đalovića pećinu za potrebe turističke valorizacije, čime se, po njegovim rečima, stvaraju uslovi za početak najzahtevnije faze projekta koja obuhvata uređenje unutrašnjosti pećine u dužini od oko 800 metara.

PROJEKAT kojim će čuvena pećina nad Vražjim firovima, duga 18 kilometara (!), ispitana u dužini od čak 12 kilometara, postati dostupna turistima, ljubiteljima prirode i naučnicima, vredan je oko 23 miliona.

- Projektom uređenja Đalovića pećine je predviđena montaža specijalnih staza i rasvete, pri čemu će se maksimalno čuvati unutrašnjost pećine i prirodnog ambijenta - kaže speleolog iz Bijelog Polja Željko Madžgalj, idejni tvorac projekta.

- Ovo nije obična pećina, to je u svetskim i evropskim razmerama dar prirode i mi smo kao država Crna Gora i Opština Bijelo Polje uložili velike napore da bismo došli do ove faze.

ATRAKTIVNIJA OD POSTOJNSKE JAME

ĐALOVIĆA pećina "smestila" se u planinskom području bjelopoljske opštine u čuvenoj Đalovića klisuri. Oni koji su videli pećinu i vraćali joj se, ne samo da je upoređuju sa Postojnskom jamom, već tvrde da je - atraktivnija od slovenačkog "čuda". Jer, sastoji se od većeg broja kanala, hodnika i dvorana koji se prema položaju i opštim morfološkim karakteristikama mogu podeliti na više celina.

U pećinu je zasada moguće ući jedino u pratnji stručnih vodiča, uz upotrebu kompletne opreme. Moguće je organizovati ulazak za najviše 10-13 osoba u istom vremenskom intervalu.

Ovo, kaže, nije jednostavan projekat. Podrazumeva izgradnju žičare od manastira Podvrh do servisnog objekta ispred ulaza, kao i rekonstrukcija puta Gubavač - Bistrica sa gradnjom novog mosta na Bistrici....

- Često se govori o tome da je prvi uslov za valorizaciju pećine pristupačnost, a mi vidimo koliko je uloženo da se dođe do ove faze i izgradnja puta i izgradnja žičare, proboj zarušenog ulaza. Izgradnja žičare započeta je u oktobru 2019. Dužina je 1,7 kilometara, imaće dve gondole sa po osam mesta, kapaciteta 75 osoba na sat, a vožnja preko Đalovića klisure će trajati skoro šest minuta. Ovo je jedan od najzahtevnijih projekata ne samo u turizmu, nego uopšte građevinski poduhvat u Crnoj Gor - objašnjava Madžgalj

ISTRAŽIVANjE Željko Madžgalj u Đalovića pećini, Foto Opština Bijelo Polje

OVIM projektom će se maksimalno zaštititi klisura i pećina, što će bez ikakve dileme biti najbolji turistički proizvod u državi.

Kada bi se sve pećine poznate i one skrivene od očiju javnosti u Crnoj Gori spojile na jedno mesto, verovatno ne bi imale potencijal i lepotu kao Đalovića pećina.

- Ponosni smo što ćemo imati u skorijoj budućnosti čime da se pohvalimo. Ovo će biti projekat koji će generisati sve ostale grane, posebno turizma i ugostiteljstva - priča Madžgalj, koji ni sam ne zna koliko puta je boravio u pećini, vodio kolege speleologa sa raznih meridijana kroz nju, posle čega su ljudi ostajali bez reči i priču o čudesnoj pećini pronosili širom sveta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju