DOLAZE PO SMERNICE ILI OPOZIV? Šefovi diplomatsko-konzularnih predstavništava na konsultacijama u Vladi 18. januara

V. KADIĆ

11. 01. 2021. u 08:18

SVI šefovi diplomatsko-konzularnih predstavništava pozvani su na konsultacije 18. januara u Podgorici u Ministarstvu vanjskih poslova.

ДОЛАЗЕ ПО СМЕРНИЦЕ ИЛИ ОПОЗИВ? Шефови дипломатско-конзуларних представништава на консултацијама у Влади 18.  јануара

Foto Vlada Crne Gore

Društvo će im praviti i sedam ambasadora čiji opoziv nije želeo da overi predsednik Crne Gore Milo Đukanović, što je dodatno unelo tenzije u odnosima nove vlasti i samog Đukanovića. Sastanku neće prisustvovati dr Budimir Šegrt, ambasador u Poljskoj, koji se nalazi u pritvoru do 30 dana, zbog sumnje da je u vreme dok je bio ministar zdravlja zloupotrebio službeni položaj u slučaju Meljine.

Foto Vlada Crne Gore

Iz resornog ministarstva poručuju da se radi o uobičajenoj praksi koja se u pojedinim državama u vidu redovnih ambasadorskih konsultacija organizuje jednom godišnje. Podsećaju da će tokom ovih konsultacija biti reči o ključnim smernicama spoljne politike nove vlade, kao i o pravcima budućeg delovanja diplomatske službe. Bivši šef crnogorske diplomatije Branko Lukovac saopštio je da su najavljene konsultacije "preuranjene i nepotrebne, kao način da se reši situacija s ambasadorima, uključujući i onih sedam koje Vlada namerava da opozove, a predsednik države se tome protivi".

- Od početka je jasno da je cilj MVP koju je prihvatila Vlada da se opozove jedan broj ambasadora i tako otvori prostor za promenu kadra - ocenjuje Lukovac.

Na osnovu Zakona o vanjskim poslovima, Vlada je utvrdila predlog da se sa dužnosti ambasadora Crne Gore opozovu Darko Pajović (Kina, Indonezija, Koreja), Miodrag Vlahović (Ambasada pri Svetoj stolici i Suverenom malteškom redu), Obrad Mišo Stanišić (Bosna i Hercegovina), Vera Kuliš (Nemačka), Dušanka Jeknić (Ujedinjeni Arapski Emirati, Kuvajt, Kraljevina Saudijska Arabija, Kraljevina Bahrein), Sanja Vlahović (San Marino, Italija, Malta) i Tarzan Milošević (Srbija).

PREDSTAVNIŠTVA U 30 ZEMALjA

CRNA Gora ima ambasade u 30 zemalja sveta, šest stalnih misija i četiri generalna konzulata u zemljama u inostranstvu, u kojima radi nešto više od dvesta ljudi. Tu je i šest stalnih misija pri međunarodnim organizacijama, između ostalih misija pri Evropskoj uniji, sa sedištem u Briselu, stalna misija pri Organizaciji Ujedinjenih nacija, sa sedištem u Njujorku, stalna misija pri Organizaciji za evropsku bezbednost i saradnju i specijalnim organizacijama UN, sa sedištem u Beču, kao i pri NATO u Briselu. Zvanična Podgorica ima predstavnika u Stalnoj misiji pri UN i drugim međunarodnim organizacijama i Stalnoj misiji pri Savetu Evrope, sa sedištem u Strazburu. Konzulate ima u Njujorku, Frankfurtu, Sremskim Karlovcima i Istanbulu.

Ambasador Crne Gore u Vatikanu Miodrag Vlahović hitro je reagovao na opoziv i odgovorio premijeru Zdravku Krivokapiću.

- Pošto ovaj ambasador ne ume da pomera brda i planine - mada bismo voleli da imamo te nadnaravne moći - samo žalimo što nismo bili u mogućnosti, u ove tri godine rada u Rimu, da približimo naš Zeletin i Trešnjevik Večnom gradu. Jeste da Rim ima brda i reku, ali ni primaći ovim našim lepotama, a ni našem Limu - poručio je Vlahović.

On je jedan od troje ambasadora Crne Gore koji su se solidarisali sa brukom koju je napravila prva savetnica ambasadora Crne Gore u Turskoj Mirna Nikčević, koja je preko društvenih mreža vređala srpski narod u Crnoj Gori i crkvene velikodostojnike. Ona je kasnije suspendovana i prekršajno kažnjena sa 500 evra, da bi se Vlahović sa dvojicom kolega Nebojšom Kaluđerovićem i Željkom Perovićem, velikodušno ponudio da joj pomognu i plate kaznu!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EJ, LJUDI, ALI BUGARSKA... Ovom pričom je Nikola Jokić šokirao Amere