MILO POSLE VERNIKA UDARA NA RADNIKE: Đukanović potpuno izgubio kompas, ugrozio desetine hiljada radnih mesta

Novosti online

03. 01. 2021. u 11:55

NAKON 7. januara važiće samo osnovni deo radničkih prava predviđen Zakonom o radu ali je i njihova detaljnija razrada predviđena OKU, tako da je politizacijom ovog spora doveden u pitanje celi sistem radnog prava.

МИЛО ПОСЛЕ ВЕРНИКА УДАРА НА РАДНИКЕ: Ђукановић потпуно изгубио компас, угрозио десетине хиљада радних места

Foto: Tanjug/Kabinet predsednika vlade/Slobodan Miljević

Opšti kolektivni ugovor a time i znatan dio radničkih prava prestaju da važe 7. januara, jer je predsednik Crne Gore Milo Đukanović odbio da potpiše izmene Zakona o radu koje važenje Opšteg kolektivnog ugovora produžuju do kraja godine.

Nakon 7. januara važiće samo osnovni deo radničkih prava predviđen Zakonom o radu ali je i njihova detaljnija razrada predviđena OKU, tako da je politizacijom ovog spora doveden u pitanje celi sistem radnog prava.

Naročito će biti ugrožena radnička prava zaposlenih u delatnostima koji nemaju važeće granske kolektivne ugovore, a to je više desetina hiljada radnih mesta većinom u privatnom sektoru.

Đukanović je ovaj zakon vratio u paketu sa izmenama Zakona o slobodi veroispovjesti i nekoliko drugih zakona koji su usvojeni na sednici od 29. decembra prošle godine, pozivajući se da je sporna većina koja je glasala za te zakone, pišu Vijesti.

Spor je izazvala Državna izborna komisije čija je većina, od stranaka iz bivše vlasti, odbila da konstatuje zamenu mandata poslanicima Građanskog pokreta URA, što se desilo prvi put u istoriji crnogorskog parlamentarizma. Nakon toga mandat novoj poslanici iz URA konstatovala je Skupština, što se dešavalo i ranije kada je sadašnja opozicija bila parlamentarna većina.

Postojećim Zakonom o radu trajanje Opšteg kolektivnog ugovora je oročeno do 7. januara 2021. godine. Tekst novog OKU trebala je pripremiti tripartitna radna grupa Socijalnog savjeta, koja je formirana u maju prošle godine, ali zbog pandemije COVID-a nije mogla završiti svoj posao.

Predstavnici obe sindikalne centrale SSCG i USS Duško Zarubica i Srđa Keković su 10. novembra podneli Skupštini inicijativu da se kroz izmenu zakona produži rok važenja OKU do 31. decembra

Problematizovan je i kvorum jer nije bio fizički prisutan 41 poslanik, ali je na isti način utvrđivan kvorum ranije tokom 2020. zbog situacije sa koronavirusom.

(Vijesti)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

sima

03.01.2021. 18:30

Ma pustite bre CG neka sama rešava svoje probleme,pišite vi malo više o Srbiji i Srbskim zakonima? Kod nas ubijaju i prebijaju ljude kriminalci,pa dobiju po 3 god.i to uslovno. Što ste toliko zapeli za CG. Svi bih da vladaju i otimaju,al niko da pomaže narodu.