DF INICIRAO REZOLUCIJU O GENOCIDU U VELICI: Pravda za žrtve posle više od 75 godina?

Tanjug

28. 12. 2020. u 17:24

POSLANICI Demokratskog fronta, koji je deo vladajuće koalicije, podneli su Skupštini predlog o usvajanju Rezolucije o genocidu u Velici.

ДФ ИНИЦИРАО РЕЗОЛУЦИЈУ О ГЕНОЦИДУ У ВЕЛИЦИ: Правда за жртве после више од 75 година?

Foto: Printscreen

Inicijativu je potpisalo 16 poslanika ovog političkog saveza, a u obrazloženju se navodi da se donošenje rezolucije traži da ne bi izbledela sećanja na sve nevino postradale i žrtve surovih oružanih sukoba, koji su se dogodili tokom i nakon Drugog svetskog rata na tlu Crne Gore u kojima su svi narodi podneli teška stradanja.

- Skupština Crne Gore ovom rezolicijom naglašava potrebu da se ispitaju svi ratni zločini, genocidi, etnička čišćenja tokom Drugog svetskog rata i obezbedi satisfakcija žrtvama i njihovim porodicama na svim sukobljenim stranama, kao i da se kreiraju uslovi za suštinsko građansko pomirenje i trajno prevazilašenje istorijskih podela - navodi se, između ostalog, u predlogu DF-a.

U selu Velika, 28. jula 1944. godine, dve SS divizije - "Princ Eugen" sastavljene uglavnom od folksdojčera i Albanaca, potpomognuti muslimanskim stanovništvom iz Plava, Gusinja i Bihora, izvršile su genocid nad meštanima u tom mestu na severu Crne Gore.

Na najsvirepiji mogući način ubijeno je više od 600 Veličana, većinom žena i dece.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (1)

RUSIJA HITNO ODREAGOVALA: Najnovija situacija vezana za Olimpijske igre Pariz 2024 izazvala reakciju Kremlja