BRANIOCI NA MARGINI: Više od 2.500 vojnih penzionera bivši režim godinama diskriminisao

V.K.

15. 12. 2020. u 12:33

VOJNI penzioneri, njih više od dve i po hiljade, diskriminisani su od strane režima Mila Đukanovića.

БРАНИОЦИ НА МАРГИНИ: Више од 2.500 војних пензионера бивши режим годинама дискриминисао

Foto Arhiva "Novosti"

U toku su parnični postupci koje oni vode pred nadležnim sudovima za nadoknadu za neisplaćenu razliku zbog neusklađivanja penzije u skladu sa Odlukom o redovnom uslađivanju od 11,89 odsto od 1. 7. 2007. Po ovom osnovu, trebalo je da se za vojne penzionere uradi usklađivanje penzija od 15. avgusta. 2007, što Fond PiO nije učinio!

- U parničnim postupcima podnetim od strane vojnih penzionera do sada su nadležni sudovi u Crnoj Gori doneli 80 pozitivnih rešenja o isplati razlike - kaže pukovnik u penziji Dobrislav Bajević, predsednik Udruženja vojnih penzionera u Nikšiću.

- Ali se tada po ovom pitanju oglasio Vrhovni sud Crne Gore sa stavom da, "korisnik prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja (PIO) može tužbom zahtevati naknadu štete u parničnom postupku, tek nakon što je iscrpio pravna sredstva radi ocene zakonitosti odluke o utvrđenoj visini penzije po pravilima upravnog postupka".

Ravnopravni

- ZAR je moguće da se vojne penzionere stave u neravnopravan položaj u odnosu na ostale građane Crne Gore samo zato što su pripadnici određene profesije? Potrebno je naći rešenje kojim bi se otklonile očigledne greške administracije i pravično nadoknadila šteta ove kategorije - kaže Željko Vukić, predsednik Udruženja vojnih penzionera Crne Gore. - Očekujemo da Vrhovni sud tretira sve građane Crne Gore ravnopravno pred zakonom.

Bajević dodaje, da "Vrhovni sud umesto da pokrene postupak protiv odgovornih u Fondu PiO za nezakonito postupanje na štetu vojnih penzionera, zauzima stav koji predstavlja "naknadnu pamet" posebno što administracija nadležnih institucija nije obezbedila potrebne uslove da se ovakav postupak i sprovede".

- Ovakvim stavom Vrhovni sud se direktno meša u rad Osnovnih sudova, utiče na njihovo odlučivanje i blokira rad - zaključuje predsednik Udruženja vojnih penzionera u Nikšiću, dodajući da vojni penzioneri ne traže ništa što im ne pripada po zakonu i važećim propisima.

- Spremni smo da sa Fondom PiO zaključimo sporazum o isplati neisplaćene razlike zbog neusklađivanja penzija i da nam se u buduće ova razlika uključi u iznos penzije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VUČIĆ RASTURIO LAŽI LAŽNE DRŽAVE U NJUJORKU: Istina o Kosovu i Metohiji odzvanjala salom - Priština stvara nepodnošljive uslove za život Srba