AMANET MITROPOLITA AMFILOHIJA SRPSKOM NARODU: Jedna želja duhovnog vođe Crne Gore ostala neostvarena

Novosti online

30. 10. 2020. u 09:15 >> 13:43

АМАНЕТ МИТРОПОЛИТА АМФИЛОХИЈА СРПСКОМ НАРОДУ: Једна жеља духовног вође Црне Горе остала неостварена

Foto: Novosti arhiva

U KLINIČKO Bolničkom Centru Crne Gore preminuo je mitropolit Amfilohije

U Kliničko Bolničkom Centru Crne Gore, posle primanja Svete Tajne Pričešća, upokojio se u Gospodu Visokopreosvećeni Arhiepiskop Cetinjski Mitropolit Crnogorsko- Primorski i Egzarh svetoga trona Pećkoga g. Amfilohije.

O svim drugim detaljima u vezi sa sahranom visokopreosvećenog Mitropolita javnost će biti uskoro obaveštena.

Večan spomen i Carstvo Nebesko, saopštili su iz Mitropolije.

Neostvarena želja mitropolita bila je da na vrh Lovćena vrati Crkvu Svetog Petra Cetinjskog.

Mitropolt je, pre nešto više od mesec dana, podsetio da je u zavetnoj kapelici koju su sagradili Petrovići, upravo Njegoš "dao obijeliti (crkvu)" i da se svake godine po njegovoj zapovesti liturgija služila u njoj za dušu neumrlih crnogorskih junaka.

- Crkva Svetog Petra bila je njegova zadužbina, podignuta po njegovom uputstvu i za vreme njegovog života (1846. godine), na mestu koje je sam obeležio i izričito zaveštao da u njoj bude sahranjen - rekao je tada mitropolit Amfilohije za Politiku.

Svima je poznato Njegoševo autentično zaveštanje, koje glasi: "Ja hoću da me saranite u onu crkvu na Lovćenu... To je moja potonja želja, koju vam ištem, da je ispunite i ako mi ne zadate božju vjeru da ćete tako učinit` kako ja hoću, onda ću ve ostaviti pod prokletstvom, a moj posljednji čas biće mi najžalosniji i tu moju žalost stavljam vama na dušu".

- Zar da ostavimo prokletstvo nad potomcima i narodom. Ne, njegova volja biće ispoštovana i tim činom provedriće se iznad Crne Gore - rekao je tada mitropolit Amfilohije.

Kada je reč o izgradnji crkve Svete trojice na Cetinju, mitropolit Amfilohije je podsetio da za to postoji "amanet kralja Nikole“.

Ostaci Petra Petrovića Njegoša se od 1974. godine nalaze u mauzoleju sagrađenom po projektu vajara Ivana Meštrovića, koji je sagrađen na mestu pravoslavne kapele u kojoj je Njegoš bio sahranjen na vrhu Lovćena.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)