POKAŽITE MUDROST I ODGOVORNOST: Episkopski savet SPC u Crnoj Gori poslao poruku koalicijama

V. K.

22. 09. 2020. u 22:48

ПОКАЖИТЕ МУДРОСТ И ОДГОВОРНОСТ: Епископски савет СПЦ у Црној Гори послао поруку коалицијама

Foto: MItropolija crnogroko-primorska

EPISKOPSKI savet Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori apelovao je na učesnike izbornog procesa da "do kraja pokažu mudrost i odgovornost".

- Sabrani u svetom manastiru Ostrogu, okupili smo se danas da zablagodarimo Svetoj Trojici, Bogu ljubavi, kojem smo se zavetovali na junskom Trojičindanskom saboru u Podgorici i njegovom ugodniku Svetom Vasiliju Ostroškom, koji nas je okupio u Nikšiću, u decembru prošle godine i pred kim smo obnovili naš zavet čuvanja svetinja. Članovi Episkopskog saveta SPC Crne Gore izražavaju zahvalnost vernom narodu Crne Gore što je višemesečnim dostojanstvenim litijama istrajao u odbrani ljudske slobode, Crkve i njenih svetinja. Izražavamo divljenje i zahvalnost svima koji su u tom periodu stradali za svoju Crkvu, čime su pokazali da su dostojni potomci Svetog Petra Cetinjskog i Svetog Vasilija Ostroškog - ističe se u saopštenju.

Episkopsi savet podseća da su građanima čestitali što su na izborima 30. avgusta "pokazali dostojanstvo, zrelost, mudrost i čovečnost", jer su pokazali i sebi i svetu da i u uslovima povišenih tenzija izborni proces može da se provede mirno i bez incidenata.

- Posebnu blagodarnost i čestitke dugujemo svim građanima Crne Gore koji su čuli vapaj Crkve i posle 75 godina slobodno glasali protiv totalitarizma onih koji su usvojili jedan zakon koji je imao nameru da ugrozi samo biće Crkve, njeno duhovno i materijalno nasleđe i opljačka crkvenu imovinu - navodi se u saopštenju, uz zahvalnost i svima koji su "odneli istorijsku pobedu za Crnu Goru i njen narod", ali i čestitke svima koji su se dosledno borili za demokratizaciju Crne Gore. -Zato i danas, s ovog svetog mesta, apelujemo na sve učesnike izbornog procesa da do kraja pokažu mudrost i odgovornost i nakon ostvarene pobede na izborima formiraju Skupštinu i Vladu, očekujući od njih duha samožrtvenosti, solidarnosti i međusobnog razumevanja i da budu svesni istorijskog značaja trenutka, napora i žrtava koji je naš narod uložio u ovu pobedu.

Episkopski savet će i dalje nastavljati da se sastaje, kao što se sastajao i pre krize oko usvajanja diskriminatornog Zakona o slobodi veroispovesti, baveći se svim pitanjima koja se tiču Crkve, prava i sloboda njenih vernika i unapređenja odnosa Crkve i države. - Crkva ostaje otvorena za sve vernike bez razlike, kao i za sve ljude dobre volje, grleći svakoga ljubavlju Božijom i rukovodeći se nadahnutom rečju Apostola Pavla: ”Nema više Judejca ni Jelina, nema više roba ni slobodnoga, nema više muškog ni ženskog, jer ste vi svi jedan (čovek) u Hristu Isusu - zaključuje se u saopštenju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)