NEĆE MILO U ŠUMU, NEGO ŠALJE PRISTALICE: Andrija Mandić otkrio kada bi mogao da bude postignut dogovor o novoj vladi

Novosti online

22. 09. 2020. u 10:12

НЕЋЕ МИЛО У ШУМУ, НЕГО ШАЉЕ ПРИСТАЛИЦЕ: Андрија Мандић открио када би могао да буде постигнут договор о новој влади

Andrija Mandić / Foto Tanjug

ANDRIJA Mandić, predsednik Nove srpske demokratije, ocenio je da će parlamentarna većina u Skupštini Crne Gore biti formirana u sredu kao i da će prvi zadatak nove vlasti biti popravljanje stanja u pravosuđu i borba protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Mandić je rekao da je dinamika u dosadašnjim pregovorima predstavnika tri koalicije koje su osvojile većinu na izborima „dobra“, prenosi In4s.

- Uzimajući u obzir da veliki broj subjekata treba da čini Vladu Crne Gore, dinamika je dobra. Ono što je od izuzetnog značaja je da bi mi u sredu trebalo da imamo konstituisanu parlamentarnu većinu iz koje će potom da nastane Vlada Crne Gore. Ravno 41 poslanik, koji čine parlamentarnu većinu, imaju dobru želju i nameru da konstituišu vladu, ali smo takođe poslali poziv strankama nacionalnih manjina da su i za njih vrata otvorena. Za sve njih ima mesta - naveo je Mandić.

On je dodao da je poziv poslat i onim strankama koje su se opredelile da će svoj stav o učešću objaviti nakon održavanja parlamentarnih izbora.

- Imamo ozbiljnu nameru da menjamo Crnu Goru, a posebno nam je važan zadatak obračun sa organizovanim kiriminalom i korupcijom - istakao je on.

Smatra da prilikom konstitusianja Skupštine ne treba da postoji saradnja sa DPS-om, i pojašnjava da je to opoziciona stranka koja je 30 godina vladala Crnom Gorom, kao i da zbog rezultata te vladavine, nova vlast treba da „bude vlast diskontinuiteta, a ne kontinuiteta“.

- Crna Gora je danas zarobljeno društvo. Ta takozvana duboka država koja postoji, a koju je izgradila Demokratska partija socijalista traži temeljno preispitivanje. Imamo problem u pravosuđu, vladavini prava i veliki problem sa organizovanim kriminalom i korupcijom, veliki problem u ekonomskoj ravni i nova vlada treba da se posveti tim pitanjima - navodi Mandić.

Istakao je da je Demokratska partija socijalista najbrojnija u parlamentu sa 28 mandata, s tim što, kako je naveo, nakon izbornog poraza „ta stranka treba da nađe svoj put i da se profiliše“.

Govoreći o odnosu sa predsednikom Srbije, precizirao je da je on „srpski političar iz Crne Gore“ i dodaje da se „ponaša kao predstavnik srpskog naroda“.

Foto: Novosti arhiva

- Govorim istinu i imao sam priliku da vidim šta su uradili raniji predsednici Srbije. Ono što je sigurno je da niko više nije uradio za Srbe u Crnoj Gori od Aleksandra Vučića i to se ne može demantovati, jer su konkretni rezultati tog učinka vidljivi svima na ovom prostoru - podvukao je Mandić.

Poručio je da Srbi u Crnoj Gori nisu nacionalna manjina, da je to njihova država, kao i da žele da sa maticom imaju najbolje moguće odnose.

Prema rečima Mandića, Đukanović se „ponaša potpuno kao opozicija“.

- Biti opozicija u Crnoj Gori je stanje povećane slobode i relativno smanjene odgovornosti za izgovorenu reč, tako da sam ja njegovu izjavu doživeo kao predstavnika opozicione stranke koji želi da homogenizuje vlastito biračko telo koje je poljuljano izbornim porazom. To su poruke kojim je pokazao zavidnu političku veštinu da od autokrate i apsolutnog gospodara Crne Gore za veoma kratak rok može da pređe na rezervne položaje opozicionog političara. Mada, koliko sam primetio, više se tu radilo o pristalicama, nisam primetio da on hoće da pođe u šumu - smatra Mandić.

(IN4S)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)