PREGOVORI O PODELI VLASTI U CRNOJ GORI: Krivokapić mandatar, parlament demokratama

V. KADIĆ - B. DABIĆ

18. 09. 2020. u 09:15

ПРЕГОВОРИ О ПОДЕЛИ ВЛАСТИ У ЦРНОЈ ГОРИ: Кривокапић мандатар,  парламент демократама

Foto: D. Milovanović

ISTOVREMENO sa zakazivanjem konstitutivne sednice novog saziva Skupštine Crne Gore usledili su pregovori tri pobedničke koalicije o podeli vlasti. Prema gruboj podeli spram izbornih rezultata, premijersko mesto pripašće koaliciji "Za budućnost Crne Gore", gde će kandidat najverovatnije biti profesor Zdravko Krivokapić.

Funkciju šefa parlamenta, izvesno je, zauzeće predstavnik koalicije "Mir je naša nacija", ali njegovo ime se još drži u tajnosti. Na sastanku koji je u četvrtak trajao gotovo četiri sata govorilo se o obavezama i odgovornosti nove vlasti, kao i o programu nove vlade.


Dritan Abazović, koji vodi platformu "Crno na bijelo", smatra da je najvažnije da nova vlada dobije međunarodnu podršku.


- Sektor bezbednosti je važan našim međunarodnim partnerima. Ako to zavisi od nas, mogu da budu potpuno mirni. Koalicija "Crno na bijelo" će u potpunosti zaštititi nacionalne interese Crne Gore. Svaka korespondencija sa NATO i međunarodnim faktorom biće potpuno zaštićena - izjavio je Abazović.


Podrška vlasti koja se rađa stigla je iz Brisela. Portparolka Evropske komisije Ana Pisonero Hernandez rekla je da se Evropska komisija raduje formiranju novog parlamenta i vlade, koji će, kako veruje, nastaviti ustaljen put Crne Gore prema EU.


Učešće manjinskih partija u budućoj vlasti postaje sve izvesnije. Čelnici Albanske liste Genci Nimanbegu i Nik Đeljošaj odlučili su da formiraju radnu grupu koja će sastaviti platformu za moguće pregovore o učešću njihove liste u vlasti.


Kako se navodi u saopštenju, platforma će sadržati sva životna pitanja koja su inicirana od političkih subjekata, kao što su status Valdanosa kod Ulcinja, decentralizacija administracije, prostorno planiranje, privatizacija ili određivanje linije razgraničenja morskog dobra u zakonskim okvirima. Posebno je važna tačka posvećena novim izazovima albanskog naroda u Crnoj Gori koji, kako kažu, zahtevaju posebnu pažnju i odlučnost albanskog političkog faktora u Crnoj Gori u duhu principa da o Albancima mogu odlučivati samo Albanci.


Buduća parlamentarna većina biće sastavljena od tri koalicije, u kojoj je čak 16 partija, a 41 mandat podeliće poslanici iz 11 stranaka. Samo koaliciju "Za budućnost Crne Gore" koja je osvojila 27 mandata, čini 11 stranaka.

KRSTO RADOVIĆ PONOVO PREDSEDNIK


VEĆINOM glasova odbornici Skupštine opštine Budva juče su za predsednika izabrali odbornika Krsta Radovića (Demokrate Crne Gore). Glasao je 21 odbornik - za je bilo 18 i tri uzdržana. Nova budvanska politička većina najavljuje da će sednica na kojoj će se naći izbor predsednika opštine biti sledeće nedelje, a kandidat će biti aktuelni gradonačelnik Marko Carević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)