PUSTITE SRBE BEZ TESTOVA! Crnogorci na sve načine pokušavaju da spasu turističku sezonu - evo kada pada odluka

Novosti onlajn

25. 08. 2020. u 18:29

ПУСТИТЕ СРБЕ БЕЗ ТЕСТОВА! Црногорци на све начине покушавају да спасу туристичку сезону - ево када пада одлука

Prazna plaža u Herceg Novom / Foto V. V.

OSIM o predstojećim izborima, jedna od glavnih tema u Crnoj Gori je i dalje otvaranje granice prema Srbiji, tačnije ukidanje obaveznog testiranja za turiste koji dolaze iz naše zemlje.

Razlog je krajnje pragmatičan, tačnije ekonomske prirode, pošto se tamošnji turistički radnici nadaju da bi srpski turisti mogli da im koliko-toliko izvuku turističku sezonu krajem avgusta i tokom septembra.

Preko najvećeg graničnog prelaza Dobrakovo, od otvaranja granica do 15. avgusta prošlo je 7.500 putnika.

- Ukoliko se uporedi period od 1. januara do 22. avgusta prošle godine sa istim periodom ove godine broj putnika je manji za 79,55 odsto. Od otvaranja granica 15. avgusta do prekjuče, u proseku, preko graničnog prelaza pređe oko 1.550 putnika. Za isti period prošle godine u proseku prelazaka preko graničnog prelaza bilo je 19.750 putnika - rekao je za “Vijesti” Veselin Novović, komandir stanice granične policije Bijelo Polje.

Ukidanje PCR testa za srpske turiste zagovaraju i autobuski prevoznici.

- Imamo dve aktivne linije za Srbiju, do Beograda i Subotice iz Herceg Novog. Obe trenutno posluju na granici profitabilnosti, za sada samo pokrivaju tekuće troškove jer su popunjene svega 30 odsto u najvećoj meri zbog neophodnosti testova za prelazak granice – rekao je za “Pobjedu” Radivoje Kovačević direktor firme “Božur”i dodao da je interesovanje za putovanje veliko, ali da su testovi problem.

I “Srbija voz” je spreman odmah da uspostavi železnički saobraćaj sa Crnom Gorom i pokrene vozove na relaciji Beograd-Bar.

- Čeka se odluka crnogorskih vlasti u vezi sa ukidanjem obaveznih PCR testova za vozno osoblje - izjavio je direktor “Srbija voza” Jugoslav Jović.

Foto: Arhiva VN

Kako je rekao, vozovi su dezinfikovani, označeni su ulazi i izlazi, kao i mesta za sedenje i slično. Prema njegovim rečima postoji veliko interesovanje putnika za pokretanje linije Beograd-Bar, prvo bi se razgovaralo samo o noćnom vozu koji bi išao svakodnevno, ali i da bi mogao da bude pokrenut i dnevni voz.

- Ako budu želeli dnevni voz, mi imamo i materijalno obezbeđenje i ljude, sve je spremno - naglasio je Jović.

Podsetimo, dr Boban Mugoša, direktor Insituta za javno zdravlje Crne Gore, najavio je gostujući na N1 “da bi mogli da budu ukinuti obavezni PCR testovi za građane Srbije, ukoliko se nastavi sa poboljšanjem zdravstvene situacije u Srbiji”.

Kako je juče zabeleženo samo 57 novozaraženih, odnosno 0,78% testiranih, a danas tek nešto više od sto (1,22 odsto od broja testiranih), nije isključeno da nova mera i ukidanje obaveznog PCR testa bude doneta već ovog petka. Ili da barem bude dozvoljen negativan nalaz na testu za antitela koji košta 1.200 dinara.

(Blic)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

Losmi

25.08.2020. 18:58

Pa ko je lud da placa testove za celu porodicu , za cetvoro bacis 200 evra plus stojis u redu i potencijalno da se zarazimo. Ako Crnogorcima nije bitan novac mozemo mi i po Srbiji. Bili smo 7 dana na planini i 7 dana u Banji. Neka pucaju na turiste iz EU , mada turiste iz EU ne zanima CG generalno.

dragan963

25.08.2020. 19:36

Zanimljivo!!! Mi čekamo da oni nama ukinu testove a imamo dnevno 1% zaraženih a oni dnevno 10% novozaraženih (danas 66 od 500 testiranih). Mi njima treba da uvedemo ne testove već obavezan karantin i to ne 14 dana već minimum 21 i to o njihovom trošku!!??

Mama

26.08.2020. 21:10

Sad su dobri i Srbi!Slamka zvana porez!Bolje je prijaviti ih Strazburu nego ici tamo.Imas kucu a ne smes u nju ali ako si Rom mozes da dobijes i licnu kartu. Bezakonje!