ZBOG UPRAVLJANJA VOZILOM POD DEJSTVOM ALKOHOLA: Kazna zatvora od 15 do 60 dana

B.Dabić

21. 08. 2020. u 13:02

POLICIJSKE kontrole vozača na crnogorskim drumovima pokazuju da vozilom upravljaju osobe pod dejstvom alkohola što je zabranjeno Zakonom o bezbednosti saobraćaja na putevima.

ЗБОГ УПРАВЉАЊА ВОЗИЛОМ ПОД ДЕЈСТВОМ АЛКОХОЛА: Казна затвора од 15 до 60 дана

Foto: Depozitfotos

Zbog upravljanja motornim vozilom pod dejstvom alkohola i opojnih droga gde se konstatuje prisustvo  u organizmu u koncentraciji od 2 g/kg i preko, Zakonom su predviđene isključivo kazne zatvora.

Prema Zakonu o bezbednosti saobraćaja na putevima,  vozačima koji upravljaju vozilom  pod dejstvom opojnih droga, drugih psihoaktivnih supstanci ili su pod dejstvom alkohola u koncentraciji od 2 g/kg i preko izriče se kazna zatvora od 15 do 60 dana. Uz kaznu zatvora slede i zaštitne mere - zabrana upravljanja motornim vozilom od četri do šest meseci, te tri kaznena boda.

Tokom alkotestiranja ukoliko se utvrdi  prisustvo alkohola u organizmu u koncentraciji od 1 do 2  g/kg, prema saznanjima "Novosti" u Sudu za prekršaje, vozaču može biti izrečena novčana kazna od 300-1.000 evra, ili kazna zatvora. Takođe, izriče se zaštitna mera zabrane upravljanja motornim vozilom do 3 meseca, i upisuju tri kaznena boda.

Ukoliko se utvrdi prisustvo alkohola u organizmu u koncentraciji ispod 1 g/kg uglavnom se izriče novčana kazna od 150 -400 evra, zabrana upravljanja motornim vozilom do 3 meseca, i upisuju dva kaznena boda.

U Sudu za prekršaje "Novostima" je rečeno da ukoliko je reč o višestrukom povratniku, takvi se kažnjavaju kaznom zatvora. Prema saopštenjima uprave policije, može se zaključiti da godine životne dobi ne ukazuju na odgovoran odnos učesnika u saobraćaju.

Pod dejstvom alkohola voze i mladi, i stariji

Policija je u Baru kontrolisala vozača A.A. (24) koji je upravljao putničkim motornim vozilom pod dejstvom alkohola. Utvrđeno je prisustvo alkohola u organizmu u koncentraciji od 1,32 g/kg zbog čega je A.A. lišen slobode i priveden nadležnom sudiji.

Takođe, u ovom gradu je lišen slobode i P.V. (63) kod koga je konstatovano prisustvo alkohola u organizmu u koncentraciji od 2,24 g/kg. On je lišen slobode i uz prekršajnu prijavu priveden nadležnom sudiji za prekršaje.

ZA 20 DANA ULCINjSKA POLICIJA UHAPSILA 11 VOZAČA

Zbog vožnje u alkoholisanom stanju ulcinjska policija za 20 dana uhapsila 11 vozača.

Službenici Odeljenja bezbednosti Ulcinj tokom avgusta sprovode pojačane aktivnosti u cilju sprečavanja ulične prodaje opojne droge, upravljanja vozilom u alkoholisanom stanju kao i pod dejstvom psihoaktivnih supstanci.

- Sankcionisano je 48 vozača koji su upravljali vozilom pod dejstvom alkohola, od kojih je 11 lišeno slobode zbog prisustva alkohola u organizmu u koncentraciji većoj od 1 g/kg. Ovom prilikom sancionisano je osam vozača koji pripadaju kategoriji mladih vozača i vozača početnika zbog ovog prekršaja. Kod jednog od vozača utvrđeno je prisustvo alkohola u organizmu u koncentraciji od 3,09 g/kg, saopštili su iz Uprave policije .

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije